events

#FoodforChange

#FoodforChange

o.l.v. Linda Vermaat | 90 min | Nederlands
Voorstelling: zondag 18 maart 16:00 | Rabo-zaal

Voedsel wordt niet vaak als perspectief gekozen om de wereld te verbeteren. Het Food Film Festival heeft tien jonge voedselstrijders uitgenodigd die dit wel doen. Met prikkelende en originele verhalen tonen zij hun passie voor verandering en voedsel. Laat je tijdens #FoodforChange verrassen, verwarren en inspireren!

De huidige productie en consumptie van voedsel heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd: economische hervormingen, internationale milieuvraagstukken, armoede, gezondheid, een sterk groeiende wereldbevolking. En eigenlijk is dat altijd al zo geweest. Toch wordt er nog weinig waarde gegeven aan voedsel en zorgt de huidige productie en consumptie voor prangende voedselproblemen.

De sprekers van #FoodforChange vatten deze problemen bij de hoorns en zetten zich in voor gezonder, eerlijker en lekker eten. De sprekers hebben verschillende achtergronden in onder meer media, gezondheidszorg, kunst en voedselproductie. Onder leiding van Linda Vermaat wordt het ideeënoffensief geopend door Samuel Levie, oprichter van de Youth Food Movement Nederland. Hij zette zijn droom om in een daad en startte een voedselbeweging. Samuel vertelt deze middag hoe jonge mensen het verschil kunnen maken.


Maak kennis met de voedselstrijders

Lisette Kreischer; Initiatiefnemer van Veggie in Pumps en nummer #62 in de Trouw Duurzame top 100 van 2011
Waar vind ik de perfect Dutch Weed Burger? Lisette ziet eten als ademhalen, het is altijd en overal. Daarom heeft zij besloten om zich sterk te maken voor de consumptie van zeewier. Het levert goede voedingstoffen en omega 3 op. Ook geeft het kweken van zeewier op zee, ons landbouwgrond terug.


Geert van Wersch; Eigenaar Brandt & Levie en adviesbureau The Green Peas.
Waarom zijn we zo dol op geitenkaas en niet op geitenvlees?
Geert is duurzame kok. En denkt na over de impact van ons eten op de mens, het dier en ons milieu. Als je zuivel drinkt, eiersalade eet of geitenkaas is het belangrijk dat je ook (een beetje) vlees eet. Waarom? Geert laat je verder nadenken over je eigen voedselkeuzes.


Karel Klosse; vinoloog en mede-initiatiefnemer Kokkerelli, 'the kids university for cooking'
Waarom staat eten niet meer centraal?
Er heerst een gebrek aan kennis over eten in onze samenleving. Karel wil daarom kinderen interesseren en bekend maken met goed eten door met ze de keuken in te duiken en naar de teler te gaan. Lol maken en genieten staan voorop!


Noesjka Klomberg; creatief ontwerper
Waarom gebruiken we niet alle Nederlandse groenten?
Na het rooien van de akkers blijft 5 tot 10 % van de oogst op het land liggen. Te grote of te kleine aardappelen leveren niks op bij de veiling en worden daarom niet geraapd. Noesjka zet zich in voor deze left overs. Met haar project Voedseljutters ga je direct na de oogst het land op.


Sjim Hendrix; autonoom kunstenaar en kok
Op welke manier kun je zwaarlijvigheid in steden aanpakken?
Mensen in de steden zijn het contact met voedselproductie volledig kwijtgeraakt. Sjim pakt met zijn ‘Obesibar: de eetbare stad’ zwaarlijvigheid aan door het versterken van de relatie tussen voedsel en de stad door stadslandbouw toe te passen. Hij maakt hierbij gebruik van vlonders boven de straten en laat op vergeten veldjes koeien grazen.


Thijl Klerx; initiafnemer bio-bezorgdienst Thijl.nl
Hoe maak je de keuze voor goed eten makkelijker?
Volgens Thijl is het belangrijk om na te denken over wat je in je mond stopt. Echter je kunt consumenten niet dwingen te kiezen voor goed voedsel. Wel kun je de goede keuze gemakkelijk maken. Met zijn elektrische bakfiets brengt Thijl het eten tot in jouw keuken of bedrijfskantine.


Lynn Zebeda; mede-initiatiefnemer Dr. Monk en Worldconnector
Op welke manier kun je de echte prijs van producten inzichtelijk maken?
Zolang het voedselproductieproces ondoorzichtig blijft, is het voor consumenten lastig hun verantwoordelijkheid te nemen. Met de echte prijs maakt Lynn de verborgen kosten inzichtelijk. Zo zetten producenten zichzelf buiten spel, als ze niet op een duurzame wijze produceren.


Alexander Bakkes & Daniel Knoop; Aspirant herenboer
Hoe kun de strijd aangaan tegen slecht en goedkoop varkensvlees?
Liefde voor kwaliteitsvlees brengt deze beide heren tot het opzetten van een stadslandgoed. Zij telen Wiltshire Horn schapen om de strijd tegen slecht en goedkoop varkensvlees aan te gaan. Bij hun op de boerderij kunnen bezoekers ter plekke proeven van het lokaal geproduceerd vlees.


Janno Lanjouw; freelance journalist
Wat zegt voedsel over de wereld?
‘Zeg me wat je eet en ik zal zeggen wie je bent’. Dit geldt ook voor hele culturen. Wat een samenleving eet en hoe ze dat eten produceert zegt meer dan wat dan ook. Volgens Janno moeten geschiedschrijving, educatie en de media een nieuwe kijk op de wereld toepassen. Kijk door voedsel: zo spreken we voor het eerst in de wereldgeschiedenis allemaal dezelfde taal.


Krispijn van der Dries ; boer
Op welke manier kun je de band tussen de boer en de consument aanhalen?
Consumenten staan steeds verder van hun voedsel(productie) af. Om dit te veranderen moeten de boer en de consument volgens Krispijn beiden in actie komen. De consument kan stemmen met zijn vork en de boer moet zijn duurzame voedsel aan de man brengen. Boeren moeten marketing niet schuwen, maar juist reclame maken voor hun voedsel.


Tot slot verbindt Samuel Levie als keynote spreker de presentaties en geeft een analyse over de rol van voedsel in onze maatschappij.

Sluit je aan bij onze voedselstrijders!
Zelf ook goed ideeën of daden? Deel deze dan met ons op Twitter onder #foodforchange en ontmoet anderen! Iedereen kan bijdragen aan de #FoodforChange beweging.

Er werd getwitterd met de hashtag #FoodForChange; vooral via @FoodFilmFestiv

Kijk hieronder de live stream:

Food for Change (Film Food Festival 2012) from Gerbrand Oudenaarden on Vimeo.

Deel deze event


Ga terug naar het eventprogramma


blog comments powered by Disqus