events

Het Grote Landbouw debat

Het Grote Landbouw debat

o.l.v. Ruben Maes | 105 min
Voorstelling: zaterdag 17 maart 16:00 | Rabo-zaal

Voedsel is het thema voor de komende jaren. Hoe gaat Europa zich voeden zonder mens, dier en planeet verder te schaden? Daarover praten jonge boeren, een gezondheidsprofessor, een politicus en een boerenbestuurder tijdens het Grote Landbouwdebat op het Food Film Festival. En de belangrijkste stem in dit debat? Dat is de consument!

De schappen in de Nederlandse supermarkten puilen uit. Voedsel is er altijd, overal, en voor een redelijke prijs. Een fantastische prestatie, als je bedenkt dat ongeveer 50 jaar geleden, in 1962, Europa in heropbouw was na de Tweede Wereldoorlog. Door nieuwe technieken zoals de tractor, en het invoeren van een Europees Landbouwbeleid, heeft Europa er binnen enkele decennia voor gezorgd dat (bijna) niemand meer honger hoeft te lijden.
 
De vraag of we wel genoeg voedsel produceren, is voor de komende 50 jaar weer relevant. We bevinden ons weer op een historisch kantelpunt: in 2013 wordt het Europees Landbouwbeleid (GLB, in het Engels CAP) hervormd. Hoe voeden we Europa zonder de planeet uit te putten? Is het voedsel dat we produceren wel gezond? Wat verwacht de eter, ofwel de consument eigenlijk van de boer? Tijdens het Grote Landbouwdebat gaan we in op deze vragen.
 
In het Grote Landbouwdebat komen drie perspectieven op voedsel in Europa aan bod: Groen (Bas Eickhout, Europarlementariƫr voor GroenLinks), Genoeg (Hans Huijbers) voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) en Gezond (Prof. dr. Jaap Seidell, VU Universiteit). En de hoofdgast van de middag is de consument. Er wordt nu vooral gesproken over de consument, en niet met de consument. De Youth Food Movement is bezig met een campagne, om de stem van de burger naar Brussel te brengen: CAP2013, Food for Change. Tijdens het debat mag iedereen in het publiek vragen stellen. Bekijk onderaan de live stream.

Meer weten over de campagne CAP2013: Food for Change? Kijk op www.cap2013.org en volg ons op Facebook en Twitter: @cap2013.

Het Grote Landbouwdebat
16:00 – 18:00uur Rabozaal
onder leiding van Ruben Maes (&MAES)
Met:


Bas Eickhout
Bas Eickhout is Europarlementarier voor GroenLinks. Hij is een van de weinige mensen die op een begrijpelijke manier kan uitleggen hoe de vork in de steel zit met het Europees Landbouwbeleid. Zijn visie op voedsel in Europa is Groen.
Twitter:@baseickhout


Hans Huijbers
Hans Huijbers is voorzitter van de ZLTO. Hij is een zeer gerespecteerde boerenbestuurder met meer dan 30 jaar ervaring in de agrarische sector. Huijbers is een gepassioneerd bruggenbouwer tussen boer en consument. Zijn visie op voedsel in Europa is Genoeg.
Twitter:@zlto


Jaap Seidell
Jaap Seidell is de 'gezondheidsprofessor' van Nederland. Hij maakt zich druk over voedselgerelateerde ziektes, in Europa en in de wereld. Daarvoor klimt hij regelmatig op de barricaden: hij is actief in buurtprojecten, betrokken bij de Nederlandse politiek en graag geziene gast bij de World Health Organisation. Zijn visie op voedsel in Europa is Gezond.
Twitter: @jaapseidell


Joris Lohman
Joris Lohman is de voorzitter van de Youth Food Movement. Hij vind het belangrijk dat consumenten mee kunnen praten over hoe het voedsel in Europa wordt geproduceerd, en is vastberaden bij te dragen aan genoeg en gezond eten in Europa. Groen geproduceerd.
Twitter: @jorislohman


Boy Griffioen
Boy Griffioen is biologisch melkveehouder en kaasmaker. Zijn bedrijf heet Groene Griffioen. Hij is ook zeer actief op internet en gewaardeerd lid van de Youth Food Movement.
Twitter: @groenegriffioen


Dennis Minnen
Dennis Minnen is kalverhouder in Ede. Daarnaast werkt hij ook nog als zzp'er als monteur. Hij heeft dus passie voor techniek en vooruitgang, zo hebben ze op het bedrijf een houtkachel voor de verwarming van water en zonnepanelen op het dak voor eigen energie.
Twitter:@Dennisminnen

De registratie van Het Grote Landbouwdebat gemaakt door Engage!

Het Grote Landbouwdebat (Food Film Festival 2012) from Gerbrand Oudenaarden on Vimeo.

Deel deze event


Ga terug naar het eventprogramma


blog comments powered by Disqus