films

Ook dit jaar kun je weer drie dagen lang genieten van de leukste, meest interessante en mooiste films over eten. Het Food Film Festival richt zich op een internationaal publiek. Veel films zijn daarom in het Engels ondertiteld.

Let op: KOM OP TIJD!!

Anders dan bij een gewone bioscoopvoorstelling is er tijden het festival GEEN TOEGANG meer na aanvang van de film. Dit vanwege het strakke schema waarop de films vertoond worden. KOM DUS ECHT OP TIJD!!

Tickets

Tickets voor de films zijn vanaf 27 februari via deze website verkrijgbaar. Mocht de film naar keuze online zijn uitverkocht, niet getreurd! Op vrijdag 16 maart vanaf 11:00 uur zijn voor alle films nog kaarten te koop aan de kassa van Studio/K.
Voor leden van de Youth Food Movement / Slow Food geldt een aantrekkelijke korting. Kijk hier voor meer informatie over de ticketverkoop.


A Matter of Taste NL première

Documentaire | Sally Rowe | 68 min
Paul Liebrandt is een toptalent, perfectionist, kunstenaar én piepjong. In 2001 was hij met 24 jaar de jongste chef die ooit drie sterren van de New York Times kreeg. Maar dat wil niet zeggen dat zijn kostje gekocht is. Keihard werken en stress lijken de hoofdingrediënten voor succes. We volgen Liebrandt's spannende weg naar de top!

Alamar + SHORT

Speelfilm | Gonzalez-Rubo | 73 min
In Alamar wordt je meegesleurd naar een andere, wonderbaarlijk prachtige wereld. De zevenjarige Natan gaat op bezoek bij zijn vader, een Mexicaanse visser die op een rif voor de kust woont. Samen met opa spenderen ze hun dagen vissend, slapend en etend, in volledige harmonie met elkaar en de natuur.

Big Boys Gone Bananas!* + SHORT

Documentaire | Frederik Gertten | 87 min
Soms leidt het uitbrengen van een film tot zulke bizarre situaties dat je van het verhaal een film op zichzelf zou kunnen maken. Dit is dan ook precies wat de Zweedse filmmaker Fredrik Gertten met Big Boys Gone Bananas!* gedaan heeft.

De Aardappeleters + SHORT + Q&A

Documentaire | Arno Hagers | 52 min
Friet is een gevoel. En de drie broers Gillisse van Nico’s Snackbar zijn volledig van dat gevoel doordrongen. De Aardappeleters is een portret van een familie, een Haagse wijk, het Nederland van de jaren ’50 en ‘60 en de geboorte van één van de meest karakteristieke gerechten uit de Nederlandse eetcultuur: een patatje met.

Do it Yourself! SHORTS

Documentaire | 78 min
Een serie korte films met het thema Do it Yourself!! Want zelf op zoek gaan naar antwoorden, zelf koken, vragen stellen en ervaren is wat ons betreft de eerste stap naar een duurzamer voedselsysteem. En de mensen in deze films laten zien hoe je dat doet! DIY everybody!


FFF SHORTS

72 min
Het Food Film Festival speurde de wereld en haar festivals af op zoek naar de mooiste, leukste en gekste korte films over eten. De uiteindelijke selectie beslaat uit zes korte films, zowel animatie, documentaire en speelfilm, die allemaal een eigen verhaal vertellen over eten, koken en dus het leven. Laat je verrassen!


Jiro, Dreams of Sushi NL première

Documentaire | David Gelb | 83 min
De 85 jarige Jiro Ono maakt al 45 jaar lang sushi in zijn restaurantje met slechts tien zitplaatsen in een Tokyo’s metrostation. Met typisch Japanse, nietsontziende toewijding maken hij en zijn team er – volgens velen – de allerbeste sushi ter wereld.

Lemon Tree + SHORT

Speelfilm | Eran Riklis | 106 min
‭Salma Zidane is een Palestijnse vrouw van 45 die in een klein dorp op de Westelijke Jordaanoever woont. Haar oude citroenboomgaard is haar grote liefde. Maar als haar nieuwe buurman een Israëlische minister blijkt te zijn, moet die uit ‘veiligheidsoverwegingen’ worden gerooid. Salma peinst er niet over en vecht voor haar bomen.‬


LoveMEATender + Q&A

Documentaire | Manu Coeman | 63 min
Een gemiddelde Belg eet in zijn leven 5 koeien, 7 schapen, 42 varkens, 891 kippen, 43 kalkoenen en 24 konijnen. Afgezien van de konijnen zullen Nederlanders daar niet veel van afwijken. Dat zijn reusachtige aantallen en het produceren van die vraag naar vlees heeft grote gevolgen.

Lupe el de la Vaca

Documentaire | Blanca X. Aguerre | 79 min
Ergens in Mexico ligt een vallei waar boeren wonen en werken. Ze hebben niet veel en het leven is eenvoudig en hard. Maar het leven is ook mooi, zit vol humor en maffe mythes. Vooral de vervaarlijke Lupe, die op zijn koe de omgeving onveilig maakt, houdt de gemoederen bezig.

Mugaritz B.S.O. NL première & openingsfilm

Documentaire | Felipe Luis Ugarte & Juantxo Sardon | 70 min
Hoe klinkt eten? In het twee-sterrenrestaurant Mugaritz in Spaans Baskenland creëert chef Andoni Aduriz prachtige, uiterlijk vaak misleidende gerechten. In een bijzonder project maakt muzikant en filmmaker Felipe Ugarte er een ‘soundtrack’ bij. 

Raising Resistance + SHORT + Q&A

Documentaire | Bettina Borgfeld & David Bernet | 84 min
"Soja, is voor mij als een bom". Zo vertelt boer Geronimo uit Paraguay in de film Raising Resistance. Zijn boerengemeenschap komt steeds meer in het nauw door de oprukkende sojaplantages. De boeren komen echter in opstand en gaan verhaal halen bij de lokale autoriteiten en grote bazen van de sojaindustrie.

Ratatouille KIDS

Speelfilm | Brad Bird & Jan Pinkava | 110 min
Het zit Remi de rat niet mee. Hij wil niets liever dan heerlijk koken, maar ja: hij is een rat. Als hij zijn liefde voor goed eten zijn hele familie in gevaar heeft gebracht en hij ook nog eens verdwaald raakt, ziet hij het niet meer zitten. Of is het de kans van zijn leven?

Seeds of Hunger + SHORT + Q&A

Documentaire | Yves Billy & Richard Prost | 52 min
Waarom zijn er nog steeds een miljard mensen die chronisch honger hebben? Seeds of Hunger onderzoekt hoe marktwerking rücksichtslos dicteert wat, waar en hoe er voedsel verbouwd wordt. Met arme, kleine boeren als eerste slachtoffer.

Sushi: the Global Catch

Documentaire | Mark Hall | 75 min
Veertig jaar geleden kon je eigenlijk alleen in Tokio sushi eten. Tegenwoordig is het in elke wereldstad verkrijgbaar en staat de magistrale blauwvintonijn – een hoofdingrediënt – op uitsterven. Sushi: the Global Catch laat zien hoe reusachtige vraag en ongeremde handel een soort én een eetcultuur om zeep kan helpen.  

Tampopo CLASSIC

Jûzô Itami | 114 min
Tampopo is het summum voor de culinaire cinefiel. In deze moderne, Japanse noodle-western worden vele filmstijlen met liefde behandeld. Bijna net zoveel liefde als er gereserveerd is voor het genieten van goed geprepareerd eten. En dat prepareren is nog een hele opgave...

The Chocolate Farmer NL première

Documentaire | Rohan Fernando | 70 min
Eladio Pop is boer in Belize. Net als zijn voorvaderen - de Maya's - verbouwt hij zijn cacao ín het regenwoud. Hij werkt mét de natuur, in plaats van ertegen. Liever hakt hij voor de honderdste keer een paadje uit, dan dat hij gif gebruikt. Maar of Eladio’s kinderen de boerderij willen overnemen…

The Lunchbox Miracle + SHORT

Documentaire | Antje Christ | 50 min
In de Indiase megastad Mumbai geschiedt dagelijks een logistiek mirakel. Honderdduizenden lunches worden door zogenaamde dabbawalla’s door het waanzinnige verkeer naar precies de juiste persoon gebracht. De dabbawalla’s vormen een trots gilde met een feilloos doorgeefsysteem.

Toast + SHORT

Speelfilm | SJ Clarkson | 96 min
Vrolijke speelfilm over de groeipijnen van de jonge Nigel Slater (nu een bekende Engelse voedseljournalist). Zijn ouders snapten niks van zijn liefde voor eten, de nieuwe vrouw van zijn vader is een kreng waarmee hij in een verwoede bakoorlog terecht komt en dan was er ook nog een belangrijke ontdekking over zichzelf...