Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Food Film Festival ontdekt verborgen stadstuin

Gisteravond trok het Food Film Festival de buurt in en ontmoetten een tiental buurtbewoners uit Amsterdam-Oost elkaar op een bijzondere locatie. In de prachtige moestuin die Wiek de stadstuinder beheert, werd een fenomenaal diner bereid door gastchef Tim Doornewaard. 

Het Food Film Festival promoot goed voedsel. En goed voedsel eet je samen. Daarom besloot het festival de buurt in te trekken. Locatie was de verborgen stadstuin die Oost-bewoners Wiek en Paulien beheren. Het is een onwaarschijnlijk idyllisch lapje grond wat aan de nabijgelegen Gerhardschool toebehoort. Wiek: "de school deed er niets mee, dus hebben we voorgesteld het terrein op te lappen. Nu hebben we er kippen en een fijne moestuin en we proberen de buurt zo veel mogelijk uit te nodigen. "

Dat was ook de reden dat het Food Film Festival er neerstreek. In het prille lentezonnetje werd de barbecue opgestookt en werden de gasten ontvangen in een knus ingericht schuurtje dat ook dienst doet als kippenhok. De gasten van het dinertje hadden zich ingeschreven via de Food Film Festival website of waren gecharterd op de Dappermarkt en waren stuk voor stuk verguld met de welkome ontvangst.

En dan het diner: chef Tim Doornewaard (van Korean Taco Party) had met producten die ter beschikking waren gesteld door lokale ondernemers uit onder andere de Javastraat een geweldig diner bereid. Tim heeft Koreaanse roots en had zijn diner dan ook geïnspireerd op de Koreaanse keuken, maar met veel invloeden van buitenaf. Zoals de boerenkolen uit de tuin van Wiek bijvoorbeeld! Onder het genot van de heerlijke gerechten en een lekker wijntje, hield de organisatie een quizje over eten waarmee de discussie op gang werd gebracht. Uiteindelijk won Jasha het biologische groentepakket. Aan het eind van de avond ging iedereen voldaan naar huis. Een topavond! Absoluut voor herhaling vatbaar!

Ben je ook een Oost-bewoner en kom je graag bij je buren thuis? Schuif dan aan bij onze speciale Food Film Festival thuisbioscoop. We vertonen een preview van 3 korte topfilms van het festival. Onder het genot van een hapje en een drankje kijk je lekker met elkaar naar de films. Na de films is er gelegenheid tot nabespreking met je mede buurtbewoners. De screening vindt plaats op woensdag aanstaande (14 maart) van 20.00uur tot 23.00uur in de huiskamer van een bewoner uit Amsterdam Oost. Is te gek! Doe mee!

Mail hilde@foodfilmfestival.nl voor meer info!

Het diner in de geheime tuin werd mede mogelijk gemaakt dankzij het warme buurtgevoel van deze fijne ondernemers uit Oost!
Olives & More is een kleine onderneming met een passie voor olijven, olijfolie en aanverwante delicatessen, zoals zongedroogde tomaten, artisjokharten, kapperappeltjes en huisgemaakte tapenades en pesto’s. Olives & More importeren, prepareren en marineren olijven uit o.a. Griekenland, Spanje, Marokko, Italië en Portugal en zijn constant op zoek naar productenten voor wie vakmanschap, smaak en kwaliteit voorop staan. Deze culinaire zoektocht resulteert in de ambachtelijke, biologische en huisgemaakte producten die Olives & More op de Dappermarkt aanbiedt.
Genco is één van de meest succesvolle Turkse supermarkten in de Indische buurt waar dagelijks drie generaties van het Turkse gezin in de winkel staan. De Genco’s zijn wellicht ook bekend van het 3- delig Turks familie epos, gemaakt door filmmakers Hans Pool en Maaik Krijgsman. De Genco’s zijn een begrip in Amsterdam.

De biologische en biodynamische wijnen van Pieksman wijnimport (1960) worden sinds 2010 verkocht in wijnwinkel "Pieksman Wijnen” aan de Hogeweg 19, waar vinoloog Martijn Hendriks en Ulco Pieksman advies geven over het uitgebreide assortiment. De wijnen komen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Zuid-Afrika, direct van de producent.
De vakman achter Slagerij H.G. de Wit, de culinaire slagerij in Oost, is Erik Waagmeester. Hij oefent zijn vak op de ouderwetse manier en dus duurzame manier uit: hij verwerkt - zoals hij zegt - 'het hele beest' (er wordt niets weggegooid), maakt worsten, patés, ham, soepen volgens eigen receptuur èn met eersteklas ingrediënten. Uiteraard met moderne professionele apparatuur, want hij heeft oog voor vernieuwing met handhaving van de kwaliteit van het oude. Slagerij de Wit is gelegen aan Wakkerstraat 13.

Coffee Bru is een espresso bar aan het Beukenplein en een typische buurtzaak met een ontspannen sfeer, waar pure&eerlijke producten hoog in het vaandel staan. Homebakes (Hawaiian bananabread!) worden geserveerd naast een grote variatie aan heerlijke thee- en koffiesoorten. De eigenaren proberen ook proberen zoveel mogelijk met ondernemers uit de buurt te werken, zo ook door het Buurtdiner te voorzien van Bocca koffie.


De ‘Goede Vissers’ is een samenwerkingsverband van vissers die slimmer willen vissen en alleen grote volwassen vissen vangen met zo weinig mogelijk schade aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren. Deze vissers willen werken aan een gezonde visserij in een gezonde zee. En een goed gezinsinkomen verdienen met mooie vis, zonder nadelige effecten voor de natuur. De viskraam van de Goede Vissers staat elke zaterdag op de biologische boerenmarkt op de Noordermarkt in de Jordaan.

Ekodis natuurmarkt is specialist in mens- en natuurvriendelijke producten. De natuurmarkt is opgericht in 1983 door Jan van Riel en is een van de oudste natuurwinkels in Amsterdam. Ekodis is gelegen aan het Beukenplein 73.
Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus