Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
De kop is er af: het <b>FFFilmprogramma</b> uitgelegd

De kop is er af: het FFFilmprogramma uitgelegd

Gister werd het filmprogramma van het Food Film Festival bekend gemaakt. In vergelijking met vorig jaar zijn er in 2012 meer buitenlandse producties, een uitgebreider korte-filmprogramma en een groot aantal Nederlandse premières. 

 

De filmprogrammeurs hebben weer hun best gedaan om een zo breed mogelijk beeld van voedsel in films te geven. Daarvoor moest er dit jaar tot ver over de grens gekeken worden; naar Japan, Mexico en Belize bijvoorbeeld. Ook is er meer aandacht voor speelfilms en korte films. Een korte introductie:

Allereerst is er een onderscheid tussen documentaires en speelfilms. Om met de documentaires te beginnen: daarin kun je een grove verdeling maken tussen de films die kritisch op het systeem zijn en films een of ander wonder belichten. De kritische documentaires zijn misschien wel het belangrijkst: dit jaar zijn dat onder andere Raising Resitance (met Q&A met de filmmaker), Seeds of Hunger, LoveMEATender (met Q&A met de filmmaker!) en Big Boys gone Bananas!*. Films als deze vertellen het verhaal van de negatieve effecten van voedselproductie. Ze bieden ons daarmee handvatten om je gedrag aan te passen en de wereld beter te maken, maar ze zijn niet erg vrolijk.

Een belangrijk deel van de filosofie van het Food Film Festival is echter dat we moeten blijven genieten om een betere wereld te creëren. De tweede categorie documentaires gaan daarom juist over de lusten van eten. Bijvoorbeeld de echte haute cuisine films over chefs, toprestaurants of een bijzonder exquise gerecht. Dit jaar bestaat die categorie onder andere uit Jiro dreams of Sushi, A matter of Taste en de openingsfilm Mugaritz B.S.O.. Die laatste drie worden overigens allemaal voor het eerst in Nederland vertoond en wij van het zo jonge Food Film Festival zijn dan ook enorm blij met deze premières!

Een andere pijler van de Food Film Festival-gedachte, is dat eten cultuur is. En er is geen medium waar je dat beter aan kan zien dan de speelfilm. In speelfilms wordt duidelijk dat eten altijd vol van betekenis is, zoals de citroenen in Lemon Tree, de wens voor extravagante maaltijden in Toast of de perfecte kom noodlesoep in de geweldige classic Tampopo.

Nieuw dit jaar is verder het uitgebreidere korte filmprogramma. In de Do It Yourself-shorts focussen we op wat jij en ik zelf kunnen en moeten doen voor een beter voedselsysteem. Later deze week volgt er nog een bonte verzameling korte films, dus hou de site in de gaten!


 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus