Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Keynote Tim Lang : "Wat willen we van ons voedselsysteem?"

"Eigenlijk ben ik een optimist, maar meestal willen mensen op 3/4e van mijn lezing zelfmoord plegen. De positieve noot komt in het laatste kwart van m'n verhaal" aldus professor Tim Lang aan het begin van zijn key-note speech ter afsluiting van het tweede Food Film Festival.

Lang is hoogleraar Food Policy (voedselbeleid) aan de City University London en is al meer dan 35 jaar een academisch zwaargewicht in zijn veld. Hij is onder andere de bedenker van het concept foodmile en is adviseur geweest voor de Britse overheid en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de VN. Daarnaast is hij de auteur van het boek Food Wars.

In zijn afsluitende lezing op het Food Film Festival, neemt Lang zijn publiek in vogelvlucht mee langs de problemen waar de wereld mee te maken krijgt in de komende jaren als het gaat om voedsel. Het is geen vrolijk verhaal. "De feiten zijn grimmig. We gaan onzekere tijden tegemoet." Een van de zaken die bijvoorbeeld uniek is aan ons huidige tijdsbestek is dat voedselprijzen aan het stijgen zijn, terwijl ze eigenlijk de afgelopen 150 jaar vooral gedaald zijn. Slechts op een paar momenten in die 150 jaar stegen de voedselprijzen: tijdens WO I en WO II, tijdens de oliecrisis van begin jaren '70 en tijdens de voedselcrisis van de jaren 2007-2008. "Momenteel zijn de prijzen echter weer hoger dan dat ze in 2007 waren." Daarnaast vlakt de productiviteitsstijging die we afgelopen eeuwen hebben gezien in de landbouw af. En dat terwijl de wereldbevolking de komende decennia met nog 2 miljard mensen zal stijgen tot 9 miljard in 2050. De belofte van na de Tweede Wereldoorlog dat het wat voedsel betreft alleen maar meer én goedkoper zou worden, gaat niet meer op.

Een belangrijke factor in deze verandering is het milieu. "Wat we momenteel zien is een miss-match tussen een voedsel systeem dat zeer effectief en succesvol is geweest binnen zijn eigen kaders, maar dat deze kaders nu aan het veranderen zijn: in het bijzonder die op milieu gebied." De fout die we volgens Lang echter niet moeten maken is om bijvoorbeeld een thema als klimaatverandering boven een thema als sociale rechtvaardigheid te plaatsen. Alle thema's moeten onderdeel zijn van de oplossing. Sowieso bekritiseert Lang de neiging van zowel maatschappelijke organisaties als beleidsmakers om over de problemen na te denken op een gesegmenteerde manier. De problemen van ons voedselsysteem vragen om een holistische aanpak. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het Europese landbouwbeleid, waarvan Lang zegt dat hij vindt dat het veel te veel op landbouw is gericht, terwijl het zou moeten gaan over voedsel. "In plaats van een Gemeenschappelijk Landbouw Beleid hebben we een Gemeenschappelijk Duurzaam Voedsel Beleid nodig!"

Wat we volgens Lang vooral moeten doen is herdefiniƫren wat we eigenlijk willen en verwachten van ons voedselsysteem. En dat betekent ook lastige vragen stellen als: 'Wat is een goed leven?', 'Wat is een rechtvaardige wereld?' en 'Wat is een goed voedingspatroon?' De antwoorden zullen we samen moeten gaan vinden. Het positieve van Lang's verhaal zit hem er in dat hij gelooft in mensen als jij en ik om de nodige verandering teweeg te brengen. Wij als mensen kunnen er iets aan veranderen. "Het voedsel systeem moet gedemocratiseerd worden." En dat betekent zowel dat de macht van grote spelers in de keten moet worden beperkt, maar ook dat mensen weer van hun politici gaan eisen dat ze een goede voedselpolitiek gaan voeren. De sociale relatie die eten met zich meebrengt staat hierbij centraal. "We hebben hoop en hoop bestaat bijvoorbeeld uit bijeenkomsten zoals deze."

Genoeg food for thought om de komende tijd nog eens over na te denken. Precies wat het Food Film Festival voor ogen had. Kortom: Lang's lezing was een zeer prikkelende en schitterende afsluiting van een zeer prikkelend en schitterend weekend. Op naar volgend jaar!

De keynote van Tim Lang is in zijn geheel terug te zien dankzij Engage!


Keynote Tim Lang (Food Film Festival 2012) from Gerbrand Oudenaarden on Vimeo.


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus