Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Wijn & Kaas van Kef: stinkerdjes, geitjes & schimmeltjes

Het perfecte dessert van het Food Film Festival workshop menu: Wijn & Kaas met Kef. De kaasplank met een lekker glaasje erbij. Het blijft een gouden combinatie. Maar wat moet er in dat glaasje? Port kennen we nu wel...gelukkig is er meer, veel meer om bij kaas te schenken. 

Kaashandel Abraham Kef - een begrip onder kaasliefhebbers in Amsterdam en omstreken - maakte een bijzondere selectie voor deze workshop. Van mooie romige kazen tot rood flora kazen. Verschillend zijn ze allemaal en daar zitten mooie verhalen achter. In Normandiƫ regent het bijvoorbeeld veel. Daardoor is het gras groen, in overvloed aanwezig en sterk. Daar worden de koeien blij van, wat resulteert in een volle romige kaas die zacht is, maar wel een sterke smaak heeft. De biergewassen rood flora kazen hebben weer een hele andere herkomst. Deze werden vroeger door mijnwerkers gebruikt als goedkoop lunch alternatief voor een stuk vlees. Stevige kost dus. Rood flora kazen zijn onder meer Munster en zijn Italiaanse vriend Tallegio.

Maar wat schenk je nu bij de kaas? Dat hangt af van de kaas die je serveert. Voor iedere kaassoort is er wel een mooie combinatie te bedenken. Perencider, een klassieke port, een krachtige witte wijn of gewoon bier. Bier?! Jazeker! Voor sommigen zal het misschien een cultuurshock zijn, maar in Belgiƫ en Noord Frankrijk zijn ze het wel gewend. Bier geeft een weelderige en doortrokken verdieping aan de kaas. Variaties zijn er genoeg.

Je kunt er heel veel over vertellen, maar uiteindelijk moet je gewoon proeven. Dat kon in de workshop, maar dat kan ook als je zelf kaas haalt bij Kef op de Marnixstraat in Amsterdam. Marike van der Werff adviseert graag en weet alles


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus