Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Waddenzee en Wasabi : een goede combi

Het is goed en lekker om je vis van dichtbij te halen. Daarom heeft ‘Goede visser' Jan verse, goed gevangen Hollandse vis bij zich die de workshopdeelnemers van Waddenzee ^Wasabi onder leiding van chef Iwan Driessen tot sushi gaan bewerken. 

Jan is een kampioen geworden in nee zeggen, zo zegt hij zelf. Maar voor de ‘youthies' van Slow Food maakt hij altijd een uitzondering!

Bij de workshop ‘Waddenzee en wasabi' gaan de deelnemers aan de slag om sushi te maken van Hollandse vis. Jan heeft de vis verzorgt en sushi chefs Tosao en Iwan leren in 1,5 uur tijd de basis van sushi maken.

‘Sushi hoeft zeker niet altijd met zalm, tonijn of ei gemaakt te worden, zoals je tegenwoordig erg viel ziet. Met goede, verse vis kan je altijd de lekkerste sushi maken' vertelt de Japanse chef. Vandaag maken we sashimi van haring en sushi van griet, harder, zeebaars en Hollandse garnaaltjes. Gedreven gaat de groep aan de slag, af en toe snoepend van een oester en natuurlijk een stukje home made sushi. De roltechniek beter onder de knie krijgen is voor velen een reden om deze workshop te bezoeken. Maar daarnaast is het ook belangrijk om bezig te zijn met waar je eten vandaan komt en wat het betekend voor de natuur.

Respect voor de natuur is ontzettend belangrijk vertelt Jan, hij laat zijn visjes zelfs met zwangerschap verlof gaan; ‘Ook vissen doen we aan de hand van seizoenen, zo blijft de visstand ook op pijl en kunnen we op een duurzame wijze genieten'.

Tussen het rollen door leren we wat sushi weetjes van de Chef. Tosoa vertelt dat volgens een oude Japanse leer, vrouwen officieel geen sushi chef kunnen worden. Door de hogere lichaamstemperatuur van vrouwen blijft de rijst meer plakken. De aanwezige dames bewijzen echter het tegendeel. We zien steeds meer prachtige rollen op tafel komen, gevuld met Hollandse garnaaltjes, avocado en komkommer.

‘Eigenlijk draait de Japanse keuken om een eenvoud en kennis van producten. De kunst van het weglaten gaat hier op.' vertelt Chef Iwan. En in een tijd waar overbevissing ter discussie staat lijkt het ons juist mooi om weer met deze waarde aan de slag te gaan. Een beetje creativiteit en vis van dichtbij lijken hierbij de beste ingrediĆ«nten!


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus