Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

De K'EET Quiz met Alain Caron

Welke groente groeit niet onder grond? Zijn het spruitjes, wortelen, bietjes of toch radijsjes? Weet jij het antwoord? De deelnemers aan de K'EET Quiz wisten het in ieder geval wel!

Ook dit jaar had het Food Film Festival op de zondagmiddag een speciaal programma samengesteld voor haar jongste bezoekers. Bijzonder onderdeel van het Kids-programma was de K'EET Quiz. Onder leiding van chef Alain Caron (onder andere bekend als jurylid bij de Nederlandse versie van het TV-programma Masterchef ) gingen 8 jonge deelnemers in teams van 2 met elkaar de strijd aan. De vragen waar het allemaal om draaide: welk team weet het meest van voedsel en welk team kan het best koken?

De quiz begon met een vragenronde. En zoals dat hoort op een Food Film Festival waren de vragen die de teams voor de kiezen kregen pittig. Naast bovenstaande vraag over welke groente niet onder de grond groeit (het goede antwoord is trouwens: spruitjes) vroeg Alain onder andere waar roomboter eigenlijk van wordt gemaakt (antwoord: gewoon van koeiemelk), hoeveel suikerklontjes er in een flesje cola zitten (antwoord: 10!) en wat een plofkip nou eigenlijk is (antwoord: een kip die na 42 weken wordt geslacht). Daarnaast werd er nog blind geproefd en geroken aan producten. De teams moesten, met een blinddoek voor hun ogen, achtereenvolgens vanille, truffel en wormen herkennen. De strijd was razend spannend, maar uiteindelijk kwam Team 3 als winnaar uit de strijd van de kennis-ronde.

Na de kennisvragen volgde de kookronde. Alain deed eerst voor hoe je een goede mayonaise maakt van o.a. een eierdooier, zout, peper, zonnebloemolie en een beetje citroensap (de truc is dat je moet blijven roeren terwijl je in een dunne straal de olie toevoegt, anders gaat de mayo schiften). Daarna mochten de teams zelf aan de slag. Ook maakten alle teams een salade from scratch. Een deskundige jury met daarin o.a. de winnares van Masterchef 2011: Sascha de Lint, Suna, de winnares van Junior Masterchef, kookboekenschrijfster Linda Roodenburg en Jonah Freud (eigenaresse van een kookboekenwinkel) beoordeelde de creaties. Alle teams hadden het zeer goed gedaan. Zo was de jury bijvoorbeeld erg te spreken over de opmaak van Team 1 en de mayonaise van Team 2, maar over het geheel kwam Team 4 toch als winnaar uit de bus.

De winnaars gingen naar huis met mooie prijzen: kookboeken voor de winnaars van de kennisronde en een trofee en een tas vol mooie kookspullen voor de winnaars van de kookronde. Maar niemand ging met lege handen naar huis. Na afloop kreeg iedereen in de zaal namelijk een kaartje om later op de middag de geweldige animatiefilm Ratatouille te gaan zien.     


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus