Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Liefde in een box

In grote steden heb je honderdduizend opties, maar niets wint het van een homemade lunch. Geen boterham met pindakaas, maar koriander pannenkoek, samosa, bloemkool curry, onion bhaji, kip kebab en komkommer raita. Deze authentieke Indiase lunch in tiffin (lunchbox!) maakte chef-kok Jean Beddington vandaag op het FFF. 

Uien, gember, knoflook, kaneel, garam masala, kardemon, chilipepers: geen ingrediĆ«nten die je normaal gesproken 's ochtends vroeg al staat te hakken, vijzelen en mengen. Tot vandaag, in elk geval voor de deelnemers van de workshop Mumbai Dabbawalla. Met verse groenten en kruiden - en vooruit, een beetje kip- leerde Jean Beddington hoe zo'n echt Indiase lunch gemaakt wordt. En het leukste: hoe zo'n echt Indiase lunch vervolgens wordt ingepakt en vervoerd. 

Lunch in een tiffin, een stapelbare set van bakjes, is in Mumbai een traditie die mogelijk gemaakt wordt door een ingenieus netwerk van dabbawalla's - fietskoeriers. De dabbawalla's halen de homecooked maaltijd rond lunchtijd op bij moeder of echtgenote, en bezorgen deze bij zoon of echtgenoot op werk. Waarom eten de IndiĆ«rs dit zo graag? Jean Beddington: ''Het is goedkoper en je krijgt echt wat mama met liefde heeft gemaakt.''

''Ik denk dat ik een lunchbedrijfje met tiffins ga beginnen in Eindhoven'', zegt een deelneemster na afloop. ''Ik moet de oppas thuis aflossen, ik hang de tiffin gewoon aan het stuur van mijn fiets'', zegt weer een ander. Het moge duidelijk zijn: tiffins gaan het worden. 

Meer over de Indiase lunchbox en dabbawalla's is te zien in de film The Lunchbox Miracle


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus