Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Food Politics EU gelanceerd

Zo'n 60 foodconnectors kwamen gisteren samen in IIRE (achter Studio/K). De reden voor hun samenkomst? De lancering van de website FoodPolitics.EU. Een nieuw initiatief dat de verschillende stemmen in het debat over de toekomst van onze landbouw, met name op Europees niveau, moet gaan bundelen.

Het adagium 'de jeugd heeft de toekomst' was gisteren zeker van toepassing op het gezelschap dat zich verzamelde voor de lancering van FoodPolitics. De groep bestond namelijk overwegend (maar niet uitsluitend) uit jonge mensen met een passie voor voeding en landbouw. Wat iedereen, jong én oud, in de zaal deelde is een besef dat het de hoogste tijd is om de inrichting van ons voedselsysteem op Europees niveau eens kritisch te overdenken. Dat er veel jonge mensen waren, was ook niet echt een verrassing. Alle aanwezigen waren namelijk vanwege hun kennis, ervaring of netwerk persoonlijk uitgenodigd door de initiatiefnemers van het project: de Youth Food Movement, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), het Netwerk Platteland en het Ministerie van EL&I.

Tijdens een interactief voorstelrondje onder leiding van Josien Kapma, een van de leden van de projectgroep, kreeg iedereen door middel van vragen als: 'Hoeveel uur per week besteed je aan het verbouwen van voedsel?' 'Hoeveel uur aan koken?' en 'Wie werkt er in een kantoor en produceert voornamelijk papier?' snel een beeld van de achtergrond van de aanwezigen. Zoals gezegd waren de jongeren in de meerderheid. Ook waren er relatief veel Nederlandse afgevaardigden, ondanks een goede delegatie internationale YFM-leden. Daarnaast waren er verrassend veel mensen die in een kantoor werken en dus vooral direct met eten in aanraking komen in hun rol als consument en thuis-kok. Jonge boeren, producenten/verwerkers en professionele chefs waren duidelijk (helaas) nog in de minderheid. Hopelijk lukt het om tijdens de loop van het project online ook met name deze laatstgenoemde groepen meer en meer bij het debat te betrekken. 

Na het voorstelrondje werd het project toegelicht door de vertegenwoordigers van de verschillende organisaties. Het geheel is eigenlijk een voortzetting van de samenwerking tussen de vier partijen die vorig jaar al vorm kreeg in de online blog-serie 'GLB: De Toekomst van ons Voedsel'. Door middel van dit nieuwe project, dat voornamelijk zal bestaan uit een online campagne en afgesloten zal worden met een conferentie in Oktober van dit jaar, moet vooral synergie gecreëerd worden tussen de verschillende 'bloedgroepen' in het Europese debat over landbouwhervorming. "We hebben partnerships nodig. Er is simpelweg geen tijd voor de oude tegenstellingen." aldus Anne Bruinsma van het Ministerie van EL&I. De website die vandaag werd gelanceerd moet een verzamelplaats worden voor de verschillende visies in het debat, maar tegelijkertijd ook een focus bieden om tot gezamenlijke conclusies te komen over wat voor soort verandering er nodig is in het Europese beleid op landbouw-gebied.

Het voeren van het debat en het betrekken van zoveel mogelijk mensen is daarbij het primaire doel. Te vaak nog worden discussies (over Europees landbouw-beleid bijvoorbeeld) gevoerd in kleine kringen van experts, terwijl het grote publiek, maar ook veel van de boeren die de gevolgen van het beleid ondervinden, helemaal niet gehoord worden. Laat staan dat ze met elkaar de discussie aangaan over hun ideeën, ervaringen en wensen. Juist die brug tussen het stedelijke consumenten-perspectief en het perspectief van het platteland zou FoodPolitics kunnen faciliteren.

Maar... een website is niks zonder content en een online community is niks zonder deelnemers die zich eraan willen verbinden. Vandaar ook de bijeenkomst in Amsterdam gisteren en het logo van het project: een ui. Een ui heeft namelijk een kern (de aanwezigen van gisteren) die allemaal op hun eigen manier met het thema bezig zijn, maar ook weer allemaal eigen netwerken hebben (de lagen van de uit) die allemaal betrokken kunnen worden om samen een geheel (de hele ui) te vormen. Dat wordt de uitdaging voor de komende periode. Surf dus allemaal naar de website foodpolitics.eu en lever jouw bijdrage aan de discussie over de toekomst van ons voedsel!    


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus