Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

FFF LIVE: een achter-de-schermen kijkje in het Food Film Festival

"Een combinatie van Holland Sport, Life & Cooking en een beetje De Wereld Draait Door" aldus Martijn de Greve, de presentator van de live festival-talkshow: FFF LIVE. Bijgestaan door tafelheer Samuel Levie werd het publiek langs de vele highlights van het festival geleid.

"Het is eigenlijk echt een kijkje achter de schermen: alsof we backstage zijn. Een plek waar mensen die veel over voedsel weten off the record kunnen spreken." Of ze echt helemaal vrijuit hebben kunnen spreken is natuurlijk de vraag, maar samen creƫerden de gasten wel een heel mooi overzicht van alles dat dit weekend te bieden heeft.

Om te beginnen werd Onno Fransen de biecht afgenomen. Fransen, al 30 jaar werkzaam in de voedingsindustrie, gaf helder weer hoe hij, vanuit zijn positie als CSR manager bij Ahold, de verduurzaming van de voedingsindustrie ziet. Thematisch sloot de biecht annex mini-college perfect aan bij Het Grote Landbouw Debat van eerder vandaag. Uitdagingen ziet hij zeker, biecht hij op, hoewel hij overall ook veel positiefs ziet. Op het vlak van overgewicht bijvoorbeeld, waarover een collega laatst treffend zei: "Ik denk niet dat we onze weg uit obesitas gaan eten." Daarnaast constateert Fransen dat een van de uitdagingen voor de industrie is om weer belevenis toe te voegen aan voedsel. "Je moet het goede behouden, maar wat erbij moet is de emotie in eten."

Niet iedereen gelooft dat de industrie in staat zal zijn om die emotie toe te voegen. "Weg met Albert Heijn. Ik koop alleen mijn wc-papier daar", aldus Alain Caron, de volgende gast op het FFF LIVE podium. Het publiek werd door Caron getrakteerd op een kleine selectie uit zijn gigantische archief van foto's van gerechten die hij heeft gegeten in restaurants verspreid over de hele wereld. Zittend in een bioscoop stoel lichtte de in Nederland-wonende Franse chef de foto's en vooral ook de erop geportretteerde gerechten toe. Van schitterende visuele kunstwerken tot een rustiek traditioneel Spaans gerecht van slakken en spek; alles kwam voorbij. Het publiek bleef watertandend achter.

Uiteraard kwamen ook de films van het Food Film Festival aan de orde. David Bernet, maker van de film Raising Resistance, ging in gesprek met hoogleraar Louise Fresco en het duo De Greve/Levie over het onderwerp van zijn film: de sociale gevolgen van de soja teelt in Latijns-Amerika voor kleine boeren daar. In Paraguay, waar de film is opgenomen, worden traditionele gemeenschappen op het platteland steeds vaker opgeslokt door de oprukkende soja velden. Soja die vooral wordt verbouwd om koeien en varkens in Europa (en in steeds grotere mate ook in China) te voeden. Een perfecte illustratie van het feit dat voedsel meer is dan alleen maar het eten dat op ons bord ligt.

Verder werden de chefs Ricardo van Ede en Joris Bijdendijk nog uitgebreid aan de tand gevoeld over hun kook-kunsten en werd het geheel muzikaal opgeluisterd door een prachtig luisterliedje van het duo Coco en Fridolijn en een absurdistisch nummer over vlees van de muzikale wildemannen van Coco Bongo en The Bonfire Ranch of Love. Over die laatste gesproken: ze staan vanavond ook weer geprogrammeerd voor het Schuurfeest dat op het punt staat los te barsten. Ik zou zeggen: mis dat niet!     

 

  


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus