Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Van landbouwbeleid naar voedselbeleid

Europa heeft een lange traditie als het gaat om het steunen van boeren. Het uit 1962 stammende landbouwbeleid is verouderd maar bepaalt vandaag de dag nog wel hoe we eten. Vanmiddag werd gedebatteerd over een nieuw masterplan.

Waar de focus vijftig jaar geleden lag op kwantiteit, verschuift dat steeds meer naar kwaliteit. In 2013 wordt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) herzien, tijd dus voor een nieuwe richting. Tijdens Het Grote Landbouwdebat werden verleden, heden en toekomst besproken. Jonge boeren, beleidsmakers en onderzoekers waren uitgenodigd om door gesprekleider Ruben Maes en het publiek te worden uitgedaagd om praktische aanbevelingen te doen voor de toekomst van het GLB.

Verleden

Voordat er uitspraken gedaan kunnen worden over de toekomst, moeten we eerst snappen hoe -en vooral waarom- het oude beleid tot stand is gekomen. Dat beleid is na de Tweede Wereldoorlog tot stand gekomen toen voedselveiligheid het allerbelangrijkst was. Duurzaamheid, gezondheid, dierenwelzijn en verspilling zijn daardoor min of meer genegeerd. Het landbouwbeleid van de toekomst moet gericht zijn op drie pijlers: groen, gezond en genoeg.  

Heden

Hoe is het eigenlijk om boer te zijn in 2012? Om dat te illustreren, zijn twee jonge boeren uitgenodigd. Boy Griffioen is biologische melkboer en kaasmaker die veel aandacht besteedt aan innovatie en diversiteit. ''Ik ga steeds verder in verduurzamen. Misschien ben ik een romanticus en ik besef dat ik het kan omdat ik voor een kritische groep en kleinschalig produceer, maar ik geloof dat het toekomst heeft.''  Dennis Minnen is veehouder en iets conventioneler, maar zeker even open-minded. Hij geeft ons een spoedcursus landbouw. "Het is hard werken en je moet je ondernemend en innovatief zijn. Maar het is de moeite waard.'' 

Toekomst

Hoe vertalen we de verhalen uit de praktijk naar de toekomst van het GLB? EuroparlementariĆ«r van GroenLinks Bas Eickhout benadrukt het belang voor boeren hun subsidie te verdienen door gezond voedsel te produceren. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, adviseert een verbinding te maken tussen stad en platteland, en vooral "het GLB zo te ontwerpen dat het gezond eten stimuleert en het verkiezen van een plantaardig dieet boven vlees-en zuivelproducten.''

Het debat is inspirerende input voor de Youth Food Movement CAP2013: Food for Change campagne. De kernboodschap is het landbouwbeleid te transformeren tot een voedselbeleid. Een beleid dat is gericht op gezondheid, want dat is wat op dit moment het meest ontbreekt. 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus