Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Biologisch wijn proeven met Harold Hamersma

Wijnjournalist Harold Hamersma zegt het ronduit: biologische wijn bestaat niet. Er is geen normering noch Europese wetgeving waar biologisch wijnen aan moeten voldoen voor het keurmerk dat we vinden in het schap. Hoe het wel zit, legt de connaisseur uit op FFF uit.

Met een vlotte babbel en vijf blinde flessen wijn houdt Harold de aandacht van de wijngeïnteresseerden vast. Hij legt wat uit over biowijn. "Biowijn is een moeilijk verhaal. De boer verliest veertig procent van zijn rendement als hij overstapt op het maken van biologisch wijn. Daarnaast duurt het vier jaar voordat hij zich kan certificeren, dan pas is de grond schoon. Daarnaast is de markt er niet altijd klaar voor. Biologisch wijn is altijd wat duurder, dus je verkleint je afzetmarkt.” Toch gelooft hij dat over vijf jaar biowijn mainstream is omdat het een behoefte is. 

We proeven vijf soorten wijn, twee witte en drie rode. De eerste witte wijn is fris en pakkend. Harold laat ons raden wat het is, maar het blijkt onraadbaar. De wijn is gemaakt van een druif geplukt op een berg in de buurt van Geneve en heet Chignin. Ondanks dat het een ‘natuurwijn’ is, voert het geen logo’s of stempels om dat aan te geven. De tweede witte wijn is geproduceerd op een biologisch dynamische wijnrank. Het heet Touraine en is geproduceerd met fruit-, maan- en zondagen en voert alle stempels. 

Het voeren van stempels is overigens een reden voor sommige natuurwijnproducenten om geen bio stempels en logo’s te voeren. ‘Moet in dezelfde stempel voeren als de smerige bocht van mijn buurman?’ vragen zij zich af.

Een sterke geur stijgt uit het glas als de eerste rode wijn ingeschonken wordt. Harold laat ons niet meer raden, we zitten er toch steeds mijlenver naast. We drinken de Franse Le Petit Chapeto Rouge. De vierde wijn wordt aangekondigd als een wijn voor gevorderden. In ons glas zit Anjou uit de Loire te Frankrijk. Hij valt erg in de smaak. Bij de vijfde en laatste wijn stijgt een kruidige geur uit het glas. Het heet Corbiéres en komt eveneens uit Frankrijk. Waarom? "Dat is een oorsprong land, daar maakte ze al jaren voor de Romeinen goede wijnen, ze kunnen het gewoon als de beste.”

Over het algemeen worden de wijnen smaakvol ontvangen. Het zijn allemaal wijnen voor een tientje, vertelt Harold. Het feit dat gemiddeld €2,69 wordt betaald voor een fles wijn, wordt met hoongelach ontvallen. Harold relativeert: "de meeste wijn wordt gekocht in de supermarkt, veertig procent van de aankopen is de huiswijn. Daarnaast is wijn altijd in de aanbieding: twee halen is één betalen. Denk je nou echt dat ze in Frankrijk wel iedere dag een fles van €10 op tafel hebben staan?”


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus