Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Arabisch winkelen in de Javastraat

Een stoet van 25, voornamelijk vrouwen, doken zaterdagmiddag met Merijn Tol & Nadia Zerouali van Arabia de Javastraat in om producten van de Arabische keuken uit te lichten. Met camera’s en opschrijfboekjes leek er een wereld, of in ieder geval de keuken, open te gaan. 

Eerste winkel die de dames aan doen is Tigris en Eufraat, Nadia legt uit dat de eigenaren uit Irak komen en dat hun winkel ook producten uit Libanon, en SyriĆ« voert. Voor de koeling houdt de groep halt. De dames delen graag hun kennis en beginnen te vertellen. "Olijven zijn in deze winkel anders dan de olijven uit Spanje of andere Zuid Europese landen, deze zijn bitterder” is het eerste voedselfeit die we opsteken. Het enthousiasme spat van Merijn en Nadia af, ze zijn als een vis in het water en willen dat we kennis maken met al hun ‘ontdekkingen’. "Deze witte kaas moeten jullie zeker proberen, lekker door de salade of bij het ontbijt,” zegt Merijn terwijl ze een grote glazen pot omhoog houdt met een vlecht witte kaas. 

De eigenaar vertelt dat we een blikje drinken uit de koelkast mogen pakken, we zijn immers te gast. "Zo’n gastvrijheid hoef je in de Albert Heijn niet te verwachten!” zegt Nadia. Blikjes met onbekende sappen worden opgemaakt en geprobeerd.

Vol trots vertelt Nadia naast het broodschap dat er tegenwoordig een flatbreadbakkerij staat nabij Almere, wat het broodaanbod verbreedt naast de Turkse pide. Ook hoeven er geen supermarkt geen pita’s gehaald te hoeven, "als je eenmaal deze hebt gegeten, hoef je die niet meer.” De deelnemers pakken een zakje pita’s en knijpen erin en knikken instemmend.

Dan gaat de stoet door naar Het Lange Mes, een recent verbouwde winkel op de hoek van Javastraat/Sumatrastraat is na de heropening gelijk een succes in de buurt. Dat blijkt deze zaterdagmiddag, de 25 workshopdeelnemers passen nog maar net in de winkel dat al vol staat met winkelend publiek. "Kijk vooral naar de lammen achterin, die zijn nog aan het besterven.” 

Als buiten gewacht wordt op een paar deelnemers blokkeert de groep ongewild de stoep. Aan alle kanten wil het winkelend publiek er langs. Nadia relativeert: "Als ik de chaos van het Midden Oosten mis, dan ga ik winkelen in de Javastraat.

Bij terugkomst bij Cybersoek gaan de schorten om bij de deelnemers van de Arabia workshop waar vanzelfsprekend gekookt wordt met de Arabische producten. Het einddoel is een Egyptische Dukkah (specerijen en kruidenmix), Turkse bulgarsalade met tuinbonen en witte kaas en een toetje uit de Golfstaten.


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus