About

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
About

Over het Food Film Festival

Het Food Film Festival is een driedaags festival over alles wat met eten te maken heeft: eten in de breedste zin van het woord. Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen en tegelijkertijd vertelt hoe en wat we eten ontzettend veel over ons. Eten is cultuur, eten is identiteit.

Tegelijkertijd kan in de productie van voedsel zowel de oorzaak als de oplossing van een groot aantal mondiale problemen worden gezocht. De industriƫle massaproductie van voedsel zorgt voor milieuvervuiling, problemen met dierenwelzijn, en is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Gesubsidieerde voedselproductie in de westerse wereld zorgt voor oneerlijke concurrentie op de wereldmarkt. Armoede, honger, vervuiling, vervreemding en ruzie kunnen met een beter voedselsysteem worden omgezet in gelijkheid, gezondheid, een schoon milieu en in betrokkenheid en vriendschap.

Youth Food Movement
Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement. De Youth Food Movement is een netwerk van studenten, jonge consumenten en jonge food professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. YFM is onderdeel van het Slow Food Youth Network (SFYN) en de Nederlandse vereniging bestaat sinds juli 2009. De ideologie is gebaseerd op de principes van Slow Food (zie hieronder): jongeren zetten zich in voor meer good, clean en fair voedsel. Youth Food Movement Nederland
In 2010 besloten enkele leden van de YFM dat het organiseren van een filmfestival een goede manier zou zijn om deze boodschap over te brengen en onder een breder publiek te verspreiden. Film is misschien wel het meest dwingende medium om een boodschap te communiceren. Er zijn veel bijzondere films gemaakt over voedselproblematiek maar ook over de waarde van eten in de maatschappij. Daarom werd in januari 2010 aan een keukentafel ergens in de Amsterdamse Pijp Stichting Food Film Festival opgericht.

Het Food Film Festival is dé plek om een bijzondere selectie foodfilms te bekijken. Tegelijkertijd is er voor de geinteresseerde bezoeker een uitgebreid informatief programma, met onder andere workshops, debatten, lezingen en inspirerende sprekers. Daarbij vormt het Food Film Festival een platform voor iedereen die met eten bezig is, en zullen de drie dagen draaien om film, feestjes, en lekker eten.

Slow Food
Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. Slow Food vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. Slow Food International logo
Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar het omgekeerde van fast food: smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd en die niet vol zijn gespoten met allerlei dubieuze conserveermiddelen. Slow Food staat voor ambachtelijke producten van uitstekende kwaliteit en is geĆÆnteresseerd in de herkomst, de productiewijze en de economische en politieke context van voedsel. De beweging pleit voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, een rijkdom die door toenemende monocultuur onder druk staat.

Slow Food zet voedselgemeenschappen op en bevordert reeds bestaande gemeenschappen, een economisch model dat rechtvaardige, duurzame productie voorstaat en onderlinge banden binnen een gemeenschap versterkt.