Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Ambachtelijke worst maken

Ambachtelijke worst maken

Jiri Brandt & Geert van Wersch | 75 min
zaterdag 19 maart 17:30

Jiri Brandt en Samuel Levie reisden een halfjaar door Italië om worst leren maken van de experts. Sinds enige tijd maken ze, samen met Geert van Wersch, ambachtelijke worstjes naar Italiaans voorbeeld. Bijvoorbeeld met gedroogde pepertjes en oregano. 'Hij is behoorlijk pittig!' waarschuwt Jiri, 'We doen er nu een halve gram minder peperoncini in.' Goed leren gedroogde worsten maken duurt lang, omdat je ze pas zes weken nadat je ze hebt gemaakt kunt proeven. Brandt & Levie hebben uitgebreid geëxperimenteerd en produceren nu zes soorten gedroogde worst.

Het gaat dus niet lukken om in deze workshop meteen een fijnesmakige gedroogde worst te maken. Maar de enorme en nauwgezette ervaring van de jonge worstenmakers is ook goed in te zetten voor het maken van andere worstsoorten. Die hebben meteen het voordeel dat ze meteen klaargemaakt kunnen worden. Tijdens deze workshop delen Jiri en Geert hun kennis met je en leren ze je zelf te bepalen welke ingrediënten je in worst stopt. En dat is een enorm verschil ten opzichte van al die gefabriceerde worsten die je in de supermarkt ziet. Want wat daar ingaat weet alleen de fabrikant en die denkt over het algemeen vooral aan winst.

Deze workshop is geïnspireerd door de film Goddelijk Varken die voor de workshop te zien is. Daarin zien we hoe het biggetje Dorus wordt verkocht aan slager Zwetsloot. Jammer voor Dorus, denk je, maar hij krijgt het beter dan de meeste van zijn soortgenoten. Hij wordt vertroeteld en vetgemest als een ouderwets spaarvarken.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!