Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Koken met Bijvangst

Koken met Bijvangst

DP Arkenbout | 90 min
zondag 20 maart 18:00

DP Arkenbout is een imposante verschijning. Hij heeft een doek om het hoofd geknoopt waar pieken blond haar onder vandaan kruipen en een woeste baard. Met zijn schort vol vissenbloed en een vismes in de hand ziet hij er een beetje uit als de chirurgijn van een VOC schip. Een echte zeebonk. Maar dan grijnst hij tevreden, breekt de schelp open en duwt je de allerverste der oesters in de handen. DP is een oude vriend van de Youth Food Movement en weet als geen ander hoe je moet genieten van de vis, schaal- en schelpdieren.

´Voor Koken met ´Bijvangst dacht ik natuurlijk meteen aan een Bouillabaisse. In dat geweldige Provençaalse gerecht kan je werkelijk elke vissoort kwijt, of ze nou groot of klein zijn´, vertelt DP enthousiast. Verder staan op het menu een Bourride a la sétoise, een stoofschotel zoals traditioneel gemaakt in Sète in Zuid-Frankrijk. 'We kunnen koken met Engelse poon, pollakken (ook wel koolvissen, red.), pietermannen en misschien een hondshaai. Maar dat zien we wel als we gaan inkopen, want je kan nu natuurlijk nog niet weten wat de bijvangst die dag zal zijn.'

De workshop Koken met bijvangst wordt vooraf gegaan door de documentaire The end of the Line. Hierin wordt getoond hoe serieus de problemen met overbevissing momenteel zijn. Kabeljauw, een bekend lievelingetje voor veel mensen, staat volgens de film op de rand van de afgrond. Hetzelfde geldt voor de blauwvintonijn, voornamelijk bekend van de sushi. Van dit soort boodschappen kan je heel droevig en boos worden, maar die houding heeft weinig zin. De workshop Koken met bijvangst laat je daarom zien wat er allemaal nog meer mogelijk is naast kabeljauw en tonijn. De bijvangst die in de workshop wordt gebruikt, komt daarom van De Goede Vissers. Wil je zelf ook alleen nog goede vis eten, kom dan op zaterdag naar de kraam van Jan en Barbara op de Noordermarkt.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!

Trailer

D.P. Arkenbout over de Oosterscheldekreeft from Wijn Wijs on Vimeo.