Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Iranian Cookbook

Ga pagina terug

Iranian Cookbook

Iranian Cookbook

Documentaire | Mohammed Shirvani | Iran | 2010 | 72 min

Farsi | Engels ondertiteld

zondag 20 maart 15:00
Zaal: SK/2

In Iran moeten vrouwen hun leven lang koken voor hun mannen en kinderen. Het feit dat ze altijd moeten koken vinden ze maar niks, maar de zes huisvrouwen die in Iranian Cookbook worden gefilmd die tijdens het bereiden van de iftar – de maaltijd die tijdens de vastenmaand Ramadan na zonsondergang wordt gegeten –  houden allemaal met hart en ziel van koken. Ze babbelen ontspannen over hun keukengeheimen en bewegen zich geroutineerd door hun zo bekende terrein.

Filmmaker Mohammed Shirvani filmde zijn zus, zijn tantes en vriendinnen van zijn moeder. Het is hem gelukt de dames te filmen terwijl zij volkomen op hun gemak zijn. Misschien komt dat doordat ze hem kennen en hij gezellig met ze praat - hij en de filmcrew blijven immers eten - maar waarschijnlijk komt het ook omdat de vrouwen nergens meer thuis zijn dan in hun keuken. Bijna terloops worden de vaak (naar westerse maatstaven) zware levens van de vrouwen uit de doeken gedaan. Met goed geplaatste vragen stuurt Shirvani de vrouwen langzaamaan in de  richting van het eigenlijke onderwerp: de positie van de vrouw in de Iraanse cultuur. De inzichten die de vrouwen daarin geven zijn zeldzaam persoonlijk en betekenisvol. Maar het wordt pas echt interessant als de mannen arriveren en Shirvani hen dezelfde vragen stelt als hun echtgenotes. Hun antwoorden zijn zowel pijnlijk als dat ze leiden tot soms hilarische situaties.

Het resultaat is een opmerkelijk realistisch document dat de verschillen en overeenkomsten tussen onze cultuur en de Iraanse even duidelijk aan het licht brengt als de verschillen tussen de verschillende generaties die Shirvani in beeld brengt. Iranian Cookbook is absoluut een aparte film: als geen andere film tijdens het Food Film Festival laat hij zien dat eten cultuur is. De eenvoudige manier van filmen en ongedwongen stijl van interviewen zorgen voor een bijna extreme documentaire ervaring. Deze vrouwen doen wat ze altijd doen, Shirvani legt het alleen vast. De sfeer is indringend en ongedwongen tegelijkertijd. Kijk daarom niet raar op als de geluidsman op een zeker moment midden in beeld aan tafel zit mee te eten.

Naast dit alles is Iranian Cookbook ook vooral een absolute aanrader voor eenieder die zich interesseert in de Arabisch-Iraanse keuken.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!