Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Bananas!

Ga pagina terug

Bananas!

Bananas!

Documentaire | Frederik Gerten | Zweden | 2009 | 80 min

Engels / Spaans | Engels ondetiteld

zaterdag 19 maart 19:00
Zaal: SK/1

Juan "Accidentes" Domínguez is een typische  Amerikaanse letselschadeadvocaat. Een karakter die met een fake smile op enorme billboards in Los Angeles staat en mensen die een ongeluk hebben gehad op een "no cure, no pay" basis vertegenwoordigt in de rechtszaal teneinde grote sommen compensatiegelden los te krijgen. Nederlanders hebben vaak wat moeite met dergelijke rechtszaken, maar in Domínguez' belangrijkste zaak is het moeilijk om je niet betrokken te voelen.

Want wat kan je nog als je een arme, ongeletterde Nicaraguaanse boer bent en je komt er achter dat je geen kinderen kunt krijgen omdat je bent vergiftigd tijdens je werk? Voor deze mensen is er niemand: ze kunnen geen advocaten betalen en de bedrijven tegen wie ze het willen opnemen kunnen met gemak een leger van de allerbeste betalen. Domínguez ziet zijn steun aan de groep Nicaraguanen die tot 1982 is blootgesteld aan grote hoeveelheden van het gevaarlijke pesticide DBCP dan ook als een strijd van David tegen Goliath. Maar hij hoopt een precedent te scheppen waardoor duizenden landarbeiders in derdewereldlanden hun recht kunnen gaan halen. In Amerikaanse rechtszalen, met Amerikaanse compensatiegelden in het verschiet.

En dat dat iets is waar Dole wel degelijk bang voor is, blijkt wel uit wat er gebeurde toen Bananas! uitkwam. Dole Food probeerde een stokje te steken voor de vertoning van de film. Regisseur Gertten en zijn producenten werden er schriftelijk van beschuldigd leugens te verspreiden. Gertten beriep zich op het recht op vrijheid van meningsuiting, maar dat weerhield Dole er niet van een zaak aan te spannen. Pas toen zelfs het Zweedse parlement zijn bezorgdheid uitte over Dole's pogingen tot censuur, liet de fruitgigant zijn aanklacht varen.

De grote Amerikaanse fruitbedrijven hebben volgens velen met zeer vuile praktijken gezorgd voor het ontstaan en blijven bestaan van wat tengevolge van die pratijken Bananenrepublieken worden genoemd. Bananas! laat zien dat voedselmultinationals met argusorgen moeten worden bekeken, omdat in het najagen van winst met regelmaat grote misdaden worden begaan.

Dit op Bananas! geïnspireerde filmpje maakte Sir Moving Images speciaal voor het Food Film Festival.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!


Trailer

BANANAS!* trailer from WG Film on Vimeo.