Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Taste the Waste

Ga pagina terug

Taste the Waste

Taste the Waste

Documentaire | Valentin Thurn | Duitsland | 2010 | 45 min

Duits / Frans / Engels | Engels ondertiteld

zaterdag 19 maart 14:15
Zaal: SK/1

Het verspillen van eten is het verspillen van bergen energie die gestoken zijn in het groeien, verwerken en vervoeren van voedsel. En de cijfers zijn stuitend: Nederlandse consumenten kopen 20% van hun eten 'voor de vuilinsbak'. 2,4 miljard verdwijnt jaarlijks in de prullenbak, dat is ongeveer 400 euro per huishouden. En niet alleen thuis wordt voedsel verspild, tussen 'boer' en 'bord' gaat maar liefst 40% van het voedsel verloren. In een wereld waar meer dan 900 miljoen structureel honger lijden, is het eigenlijk niet voor te stellen.

Taste the Waste laat zien hoe de Westerse wereld een schokkende minachting ten opzichte van voedsel en de hongerende medemens aan de dag legt. De film toont hoe en waarom er zoveel eten wordt weggegooid en wat kunnen wij als burgers en consumenten er aan kunnen veranderen. Zo maken we in de documentaire onder andere kennis met de idealistische Robert en Gerhard, twee 'dumpster divers' in Wenen. Dumpster divers eten uit principe het weggegooid voedsel uit de vuilnisbakken van supermarkten; dat is gratis maar vooral ook gewoon nog goed en lekker. Niets mis mee. Verder ontmoeten we Veronique AbounĂ  Ndong. Deze van oorsprong Kameroense werkt bij een Voedselbank in Parijs waar jaarlijks tonnen voedsel dat supermarkten niet meer in hun schappen willen hebben wordt uitgedeeld onder behoeftige gezinnen. Aan de andere kant van Atlantische oceaan zien we hoe in Brooklyn, New York, burgers expirimenten met nieuwe vormen van stedelijke landbouw (kijk voor meer 'urban gardening' ook Grown in Detroit), door bijvoorbeeld op daken van flatgebouwen hun eigen groenten te gaan telen. En we maken kennis met een Nederlandse ontwerpster die een nieuwe manier heeft bedacht om thuis groenten en fruit te bewaren, waardoor het langer goed blijft.  

Taste the Waste is schokkend en inspirerend tegelijk. Als geen andere documentaire wordt duidelijk dat het westerse consumentisme en kapitalisme niet verenigbaar is met de eigenschappen van eten. Maar waar veel documentaires alleen misstanden aan de kaak stellen, neemt Taste the Waste ons bij de hand: samen op zoek naar een bewustere manier om met voedsel om te gaan.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!

Trailer

"Taste the Waste" - the trailer from tastethewaste.com on Vimeo.