Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Goddelijk Varken

Ga pagina terug

Goddelijk Varken

Goddelijk Varken

Documentaire | Hans Dortmans | Nederland | 2010 | 55 min

Nederlands | geen ondertiteling

zaterdag 19 maart 15:30
Zaal: SK/1

De dorpsbewoners van slager Gerard Zwetsloot zijn verdeeld. Sommigen willen Dorus, het varken dat hij achter zijn slagerij houdt, graag in leven houden, anderen eten het graag op. Twee voorgangers van Dorus zijn er genadig vanaf gekomen toen de leden van de eerste groep genoeg geld bij elkaar legden om ze te redden. Maar Zwetsloot is een slager en mensen eten vlees. Het is dan ook zeer de vraag of ook Dorus aan de hakbijl ontsnapt.

Veel mensen lijken te willen vergeten dat hun karbonade een vrolijk varken is geweest. Ze vinden dat zielig of confronterend, maar zolang ze het niet zien, hebben ze er geen last van. Of dat juist een teken van menselijkheid is of gewoon naïef, moet iedereen voor zichzelf beslissen. Het is echter een feit dat Dorus een veel beter en langer leven krijgt dan de meeste van zijn soortgenoten. Als een echt spaarvarken wordt hij door zijn baas vetgemest met de restjes van het avondeten en hij wordt uitgelaten zodat hij straks lekker mals is. En dat is behalve heel aandoenlijk vaak ook heel erg grappig.

Goddelijk Varken
is alles behalve een pleidooi voor vegetarisme en vertelt ook geen tragisch verhaal. Het is een realistische film waarin de complexe en veelomvattende relatie tussen mens en varken centraal staat. Sommige mensen vinden varkens onrein, of zien in varkens het vleesgeworden (letterlijk!) kwaad. Andere mensen zien varkens het liefst als gemarineerde speklappen op de barbecue. Sommige mensen zien varkens het liefst knorrend van genot in een modderpoel. En dan heb je ook nog mensen die een varkenshart hebben. Goddelijk Varken laat het allemaal zien. En voor iedereen die varkens eet, is dit dé kans om te kijken waarom je dat doet en een heldere uiteenzetting van de keuze die je hebt.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!

Kaarten voor de filmNa de film kan er zelf worst gemaakt worden met Brandt & Levie Worstmakers.Lees ook de blog van Hiske over worsten maken. En bekijk de animatie Goddelijke Worst van Sir Moving Images!
Trailer