Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Grown in Detroit

Ga pagina terug

Grown in Detroit

Grown in Detroit

Documentaire | Mascha Poppenk and Manfred Poppenk | Nederland | 2010 | 60 min

Engels gesproken | Geen ondertiteling

zondag 20 maart 13:00
Zaal: SK/2

De geschiedenis van Detroit is sterk verweven met die van de Amerikaanse auto-industrie. Die industrie maakte de stad rijk en gaf haar de bijnaam Motown of Motor City. In de jaren vijftig was Detroit qua inwoners de op drie na grootste stad van Amerika. Tegenwoordig is het de op twaalf na grootste.De economische crisis heeft de auto-industrie in Detroit hard geraakt. Veel bewoners trokken weg, met als gevolg dat een derde van de gebouwen nu leeg staat. De achterblijvers zijn vaak arm en laagopgeleid. De misdaad tiert welig en er zijn meer liquor stores dan supermarkten. Weinig ruimte voor goed voedsel zou je zeggen.


Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Met zoveel braakliggende grond is er veel ruimte om zelf groenten te verbouwen, het zogenaamde Urban Gardening. Meer en meer beginnen arme bewoners de vrijgekomen grond te gebruiken voor een deel van hun voedselvoorziening. In Grown in Detroit zien we hoe de schoolleiding van een speciale school het beste van de situatie probeert te maken. De Ferguson Academy for Young Women is een high school voor tienermoeders. Deze meisjes zijn vaak al afkomstig uit een sociaal achtergestelde omgeving en door hun vroege zwangerschap maken ze vaak hun school niet af, waardoor zij en hun kinderen voor de rest van hun op een nog grotere achterstand komen te staan. Op Ferguson krijgen zij daarom op hun situatie toegesneden kwaliteitsonderwijs. Maar het opvallendste is misschien wel het agrarisch onderwijs waarin de school voorziet. De meisjes leren eten te verbouwen, geiten te melken en zelfs bijen te houden. Daarnaast leren ze hoe ze hun producten het beste in de markt kunnen zetten en verkopen. Onverwachte plaatjes zijn het resultaat: een hoogzwangere tiener midden in een vervallen stad bonen opbinden terwijl ze aan telefoneert met haar vriendinnen. 

Grown in Detroit wordt aangeboden voor Netwerk Platteland, een organisatie die zich inzet voor een aantrekkelijk platteland. Ook in de stad.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!Trailer