Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Black Gold

Ga pagina terug

Black Gold

Black Gold

Documentaire | Marc Francis, Nick Francis | Engeland | 2006 | 78 min

Engels

Voorstelling 1: vrijdag 18, 17.30 in SK/2
Voorstelling 2: zaterdag 19, 16.00 in SK/2

Koffie: de wereld kan er geen genoeg van krijgen. Nederlanders  drinken er gemiddeld iets meer dan 3 koppen per dag van en wereldwijd gaat er ruim 80 miljard dollar per jaar om in de koffieindustrie. Maar ondanks dat leven veel koffieboeren op de rand van de armoede.

In Black Gold gaan we op de koffie in Ethiopië: het land dat ook wel 'de bakermat van de koffie' wordt genoemd. Volgens een legende was het in dit Oost-Afrikaanse land dat de herdersjongen Kaldi ontdekte dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen nogal opgewonden werden. Nieuwsgierig geraakt door deze ontdekking brouwde de jongen een drank van de bessen en aldus werd 'het zwarte goud' ontdekt. Nog steeds is Ethiopië, waar de koffie diep geworteld is in de lokale tradities, de grootste Afrikaanse exporteur van Arabica koffie.

Fast-forward naar het begin van de 21e eeuw. In Addis-Adeba maken we kennis met Tadesse Meskala, een man met een missie. Als manager van een lokale koffie-coöperatie behartigt hij de belangen van 74.000 kleine koffieboeren. Wanhopig probeert hij tijdens de film in Europa en de VS een internationale koper te vinden die bereid is een goede prijs te betalen voor de kwalitatief hoogwaardige koffie die zijn boeren produceren. Terwijl we Tadesse op zijn weg langs de hoofdkantoren van 's werelds grootste koffiemerken volgen krijgen we een zeldzaam kijkje in de werking van de koffiemarkt. Want naast grote Westerse bedrijven, spelen ook de WTO en handelaren op de New Yorkse effectenbeurs een rol bij de vraag of een Afrikaanse boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn koffie. Zal het Tadesse lukken om een eerlijke prijs voor zijn boeren te krijgen?      

Meld je hier aan voor dit event op facebook!

VrijdagZaterdag

Trailer