Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Keynote Spreker: Vandana Shiva

Keynote Spreker: Vandana Shiva

60 min
zondag 20 maart 20:30
Zaal: SK3

Vandana Shiva (India, 1952) is een van de grootste denkers over voedsel, milieu en biodiversiteit van onze tijd. Ze heeft meer dan 20 boeken geschreven en ruim 500 artikelen gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften.

Voor de Youth Food Movement is Vandana Shiva een icoon dat (jonge) mensen kan inspireren en als geen ander de kern van de wereldvoedselproblematiek weet te raken. Met haar stichting Navdanya laat Shiva zien dat verandering te organiseren is vanuit praktische, kleine handelingen. Navdanya komt op voor de rechten van kleinschalige boeren en zet zich in voor het behoud van biodiversiteit. De stichting heeft 54 food community zaadbanken opgezet en bijna een half miljoen boeren getraind in het op biologische wijze verbouwen van voedsel, met daaraan gekoppeld het grootste fairtrade, biologische marketingnetwerk van India.

Vandana Shiva weet inzicht te creëren in de manier waarop de modernisering en industrialisering van 21e eeuw in de westerse wereld een enorme groei aan productie en welvaart hebben gebracht, maar tegelijkertijd een blinde vlek heeft gecreëerd voor negatieve bijeffecten als milieuvervuiling, dierenwelzijn en een dalend inkomen voor boeren. Ook laat zij zien hoe de mondiale ongelijkheid voor een groot deel is toe te schrijven aan dit proces van grootschalig denken. wijst op de tekortkomingen van dit systeem en geeft ze handvatten om het systeem een andere kant op te sturen. Daarbij maakt zij gebruik van de parallel met de problematiek die speelt in India op dit moment: de modernisering van de landbouw die hier later is ingezet dan in de westerse wereld, maar waar vergelijkbare problemen nu actueel zijn.

Vandana Shiva kijkt met de blik van een buitenstaander naar de problemen waar het westerse voedselsysteem mee te maken heeft, en laat zien dat alles met elkaar verbonden is. Zo legt de de noodzaak tot verandering bloot, terwijl ze perspectieven schetst voor een beter, eerlijker, biologischer maar en vooral democratischer voedselsysteem. Het zien spreken van Vandana Shiva is een ervaring die je niet snel zal vergeten.

De avond wordt georganiseerd samen met partner Urgenda.

Bekijk hier de livestream terug: