Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Het grote VLEES debat

Het grote VLEES debat

Debatleider Ruben Maes (&Maes), vele gasten. | 90 min
zaterdag 19 maart 16:00

Door de groeiende welvaart in opkomende economieën als China en India zal de wereldwijde vleesconsumptie de komende jaren sterk toenemen. In het Westen merken we ondertussen steeds sterker dat de huidige productie van dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) niet houdbaar is. Problemen op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke verdeling, milieuvervuiling, grondgebruik en in toenemende mate ook gezondheidsrisico's zijn sterk verbonden met de huidige productie en consumptie van vlees en vragen om oplossingen.

De toekomst van vlees
Steeds meer mensen en experts zijn het erover eens: er zal iets moeten veranderen. De hele keten - van boer, via bedrijfsleven, naar bord - is verantwoordelijk voor het systeem. En dus ook voor verandering. Het Food Film Festival nodigde daarom jonge professionals uit de hele productieketen uit om met opiniemakers te discussiëren over de toekomst van vlees. Tom van Horrik is boer en bestuurslid bij de het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), waar hij de portefeuille Intensieve Veeteelt beheert. Paul Jansen staat iets verderop in de keten: hij is Director Public Affairs van VION - het grootste vleesbedrijf van Europa. Nog verderop staat Corine Holtmaat, die werkt voor de Vereniging van Keurslagers. David Klingen, tenslotte, is zelfstandig adviseur duurzaamheid en werkt onder andere voor grote supermarkten. Allemaal zijn ze onderdeel van de productieketen, maar hoe gaan ze om met de groeiende maatschappelijke kritiek? Waar zien zij mogelijkheden en tegen welke knelpunten (in de keten en daarbuiten) lopen zij op?

Terwijl de vleesproducenten daarover discussiëren worden zij nauwlettend in de gaten gehouden door het geweten van de maatschappij. Daarvoor nodigde het Food Film Festival verschillende maatschappelijke actoren uit: Tofik Dibi is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en vertegenwoordigd (een deel van) de politiek. Lisette Kreischer (VeggieRose & Veggie in Pumps) is een kritische consument. De wetenschap wordt belichaamd door Kimo van Dijk, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Jacqueline van Lieshout is DetoxCoach en schrijfster van het boek 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel' en vertegenwoordigd dus volksgezondheid. Last but not least: het milieu wordt verdedigd door Hugo Hooijer, campaignevoerder bij Milieudefensie.

De jonge generatie spreek zich uit
In plaats van de oude rotten uit het vak, komen tijdens het Food Film Festival vooral experts van de jongere generatie aan het woord. Zíj zijn het immers, die het beleid in de komende tijd vorm zullen geven. Wij zijn benieuwd naar hun mening, maar net zoveel naar die van jou. Hoe denk jij als consument, burger, producent, of ander onderdeel van het speelveld, dat we een duurzame verandering teweeg brengen en hoever ben jij zelf bereid te gaan?

Naast het debat is er ook nog een vleespubquiz, een voedselmonoloog van Emma Bruns (NRC.next), de gesproken 'column blik op 2050' van Hiske Versprille (Hard//hoofd) en er zijn hapjes van de Vegetarische Slager.

Bekijk hier de livestream terug: