Het internationale uitgaansmagazine TimeOut heeft het Food Film Festival genomineerd voor haar Best of Amsterdam verkiezing in de categorie 'Beste Filmfestivals'. Als eerstejaars mogen we dus concurreren met zwaargewichten als IDFA en CineKid, maar we zijn natuurlijk zeer vereerd. Vanaf vandaag kan er gestemd worden, dus stem op ons!
Voor
de nieuwe editie van het festival zijn we op zoek naar een enthousiast
nieuw lid van onze afdeling Communicatie. Heb je affiniteit met voedsel,
films en media? En wil je ons helpen om iedereen te laten weten dat ze
in maart weer naar het Food Film Festival moeten komen? Bemachtig dan nu
de Communicatiestage bij het smakelijke Food Film Festival!
Goed nieuws voor iedereen die watertandend zit te wachten op de
tweede editie van het Food Film Festival. Op zaterdag 27 augustus vindt in samenwerking met Studio/K een FFF-filmavond plaats
tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Met een van de beste films van afgelopen jaar...
Het Food Film Festival is op zoek naar smakelijke films voor de editie van 2012. Heb jij - of iemand die je kent - een film over eten gemaakt, of wil je er een maken? Stuur je film dan op en krijg een plek in de Food Film Festival-programmering van 2012.
Het Food Film Festival is gek op Strawberry Earth. Daarom vertonen wij
de grote hit van FFF 2011 op het Strawberry Earth Film Festival:
Goddelijk Varken.
Heleen Blanken maakte tijdens het Food Film Festival ontzettend veel opnames van zo'n beetje alles dat er gebeurde. Het helemaal afgemonteerde filmpjes is nu in zijn geheel te zien. Remember the good times!
Bram Wits volgde de workshop Koken met Bijvangst onder leiding van DP Arkenbout, de favoriete vischef van de Youth Food Movement. Een bezoekersverslag:
De laatste dag van het Food Film Festival was net als de dag ervoor zonovergoten en afgeladen met interessante films, workshops en events. Aan het eind van de dag werd het festival door niemand minder dan dr. Vandana Shiva afgesloten met een inspirerende keynote. Het keiharde werk van het FFF team werd uiteindelijk meer dan beloond met een ongelooflijk succesvol festival.
"Ik heb het vermoeden dat de jongeren hun ouders zullen onderwijzen.” Met die woorden sloot Dr. Vandana Shiva, vermaard wetenschapster en voedselactiviste, haar keynote op zondagavond af. Een keynote waarvoor ze speciaal uit India was overgekomen. Een mooier slot event van de eerste editie van het Food Film Festival hadden we ons niet kunnen wensen.
"Framboos!” "Nee, blauwe bes!”
"Nee, rode bes” Het bakje gaat open. "Framboos! Framboos! Ik
had het goed!” roept Aissam van elf. Samen met zijn vrienden
Salaheddin (10) en Necip (11) zit hij aan een van de tafels die staan
opgesteld op het Timorplein voor Studio/K. Onder leiding van Food
Film Festival vrijwilligster Nienke wordt er vandaag 'blind geproefd'
in de voorjaarszon die langzaam het plein verwarmt.
Merijn Tol en Nadia Zerouali schreven twee goedverkopende kookboeken over de Arabisch-Mediterrane keuken. En dat is werkelijk een prachtige keuken, zowel qua ingrediënten als qua smaken en ook: qua uiterlijk. In de eerste workshop van de zondag leerden Merijn en Nadia de workshoppers binnen korte tijd een grandioze maaltijd uit het Midden-Oosten op tafel te zetten.
Zondagmiddag wordt
de derde dag van het Food Film Festival geopend met een lezing van
Teun van de Keuken. Als journalist en programmamaker van onder andere
de Keuringsdienst van Waarde (KvW) en, recentelijk, De Slag om
Brussel, is hij inmiddels een expert op het gebied van de verborgen
aspecten van de voedselindustrie. In een 'college' deelt hij vandaag
zijn kennis met bezoekers van het festival. "Maar het wordt geen
professor-achtige voordracht” aldus Teun. "We gaan een beetje
babbelen over de Nederlandse eetcultuur en soms een beetje gruwelen
over de voedselindustrie.”
Gisteravond was het feest. Met een grote F. Of eigenlijk een feest met drie grote FFF'en. Radio Barkas draaide beneden in het restaurant van Studio/K de sterren van de hemel terwijl The Tunes in een ongekende rockexplosie het dak van SK/3 afbliezen. En er was meer! Kijk nu de foto's!
Wat een dag, wat een dag. Misschien wel de beste voorjaarszon van 2011 beloonde organisatoren en festivalgangers voor hun aanwezigheid op het Food Film Festival. De dag was volgepakt met allerlei films, workshops, debatten en lezingen, maar er was ook een markt. En die deed het natuurlijk uitstekend in de zon. Maar de rest van het festival werd evenzeer extreem goed bezocht. Het verslag van dag 2.
De film Bananas! is niet onomstreden.
In de VS heeft het bedrijf Dole, waar de film grotendeels over gaat,
zelfs geprobeerd vertoningen van de film tegen te houden. Op
zaterdagavond wordt de kritische documentaire vertoond voor bezoekers
van het Food Film Festival en vervolgens toegelicht door Elise
Montana, researcher bij Fairfood International.
"De naam van het debat is eigenlijk
een beetje misleidend”, zo opent debatleider Ruben Maes Het Grote
VLEES Debat op zaterdagmiddag in de theaterzaal van Studio/K. "Het
had eigenlijk beter 'het grote dierlijke eiwit gesprek' kunnen heten,
maar dan waren jullie vast niet in zulke aantallen gekomen.” En druk is
het in de zaal. Om tien over 4 al is de maximale capaciteit bereikt
en kan er helaas niemand meer bij. Gelukkig is het hele debat
opgenomen en kan het nog teruggekeken worden.
Het weer had niet beter kunnen zijn op deze mooie tweede dag van het
Food Film Festival. Een stralende voorjaarszon verwarmt het plein voor
Studio/K, waar de lome sfeer van een vrolijke zondagsmarkt hangt. Naast het overvolle terrasje heeft een tiental ondernemers hun kraam opgezet voor de ambachtelijke markt. Festivalbezoekers slenteren van
kraam naar kraam waar ze onder andere 'vin naturelle' en Franse worst
met eekhoorntjesbrood kunnen proeven.
In deze workshop delen Jiri Brandt en Geert van Wersch hun kennis van ambachtelijk worsten maken. Het doel van de workshop, 'laten zien dat worst een heel mooi product is!', aldus Samuel Levie, mede-eigenaar en bestuurder van de Youth Food Movement en samen met Jiri en Geert eigenaar van Brandt&Levie. Vol overgave storten de deelnemers zich op nek-, buik- en schoudervlees wat resulteerde in een perfect rond smakelijk varkensworstje.
Ongebruikelijke groenten staan vanaf nu in ons geheugen gegrift dankzij de workshop ‘Koken met vergeten groente’ die Yolanda van der Jagt vanmiddag op het festival gaf. Deze chef, die ooit kookte met Jamie Oliver, schreef hierover het boek Hollandse Kramen. Kwamen we eerst nooit verder dan pastinaak of een roseval-aardappeltje, dankzij Yolanda weten we nu wat te doen met mosterd-spinazie en barbara kruid.
We hebben een aantal fantastische fotografen op het Food Film Festival rondlopen. Kijk hier een overzicht van een geweldige tweede festivaldag. Klik op de foto´s in de player voor een vergroting!
Mark Schimmel is een veelbelovende jonge patissier die tijdens het Food Film Festival een workshop geeft waarin hij de bezoekers de beginselen van het patissiersvak bijbrengt. Maar hij leert ze ook een beetje van fragiele en secure werk wat we kennen uit de IDFA-hit Kings of Pastry. En dát is waar de meeste workshopvolgers voor komen.
Het was een vroege ochtend, of liever gezegd een late nacht, voor het
team van het Food Film Festival. Tot in de vroege uurtjes en vanaf het
eerste ochtendgloren werd er in Studio/K gewerkt aan het opbouwen van de
festivallocatie. Alles werd klaargezet voor de indrukwekkende opening. Dag één, een groot succes.
In een bomvolle filmzaal in Studio/K werd op vrijdagavond het Food Film Festival officieel geopend door initiatiefnemers Helen Kranstauber en Joris Lohman. "Deze avond is heel bijzonder. We hebben er een jaar lang aan gewerkt. Het is haast onwerkelijk” aldus een ietwat nerveuze Helen. "We hadden een festival voor ogen waarmee we jongeren en mensen weer meer in contact wilden laten komen met voedsel. We zien steeds vaker dat mensen zijn vervreemd van hun eten. En wat is dan een betere vorm om dit thema aan de kaak te stellen dan een film festival? Film is zo'n krachtig medium.”
Vandaag is het 18 maart, de eerste van drie dagen films, debatten, workshops, lezingen, quizen en wat al niet meer over eten. Het team heeft keihard gewerkt, de chefs staan klaar, de films liggen op de projector... en er zijn hier en daar zelfs nog kaarten..!
Ondernemende bezoekers van het Food Film Festival kunnen op zaterdag 19 maart pitchen over hun businessplan of project. De pitcher met het beste (duurzame) project wint een artikel van 2 pagina’s in het Dichterbij ledenmagazine van Rabobank Amsterdam. En wie weet wat daar uit voort komt!
Het beeldmerk van het Food Film Festival is je vast niet ontgaan. Het is een Chiogga-bietje, een onbekend broertje van de gewone rode biet. Ontwerpers Mieke Cuppen en Ilona Spierings raakten geïnspireerd door de schoonheid van eten en maakten de fotoserie PLUK. Tijdens het Food Film Festival zijn beide ontwerpers aanwezig en verkopen zij ansichtkaarten van hun serie.
Kunnen we nog wel blijven vleeseten? Het is slecht voor alles: de volksgezondheid, het armoedeprobleem, dierenwelzijn, het milieu en meer. Maar het ziet er niet naar uit dat de wereldwijde vleesconsumptie zal afnemen, integendeel. Jonge vleesprofessionals discussiëren daarom met opiniemakers over de toekomst van vlees tijdens het Grote VLEES debat.
Er zijn extra voorstellingen ingelast voor Black Gold en NL SHORTS. Black Gold laat zien hoe je dagelijkse kop koffie inzet van grote bedrijven met megalomane aspiraties is geworden. De kleine koffieboer is weer eens de dupe. De NL SHORTS is een compilatie van drie korte eetfilms van jonge Nederlandse filmmakers.
Het Food Film Festival zou haar naam geen eer aan doen als er niet uitstekend gegeten zou kunnen worden. Daarom is er een team van topchefs samengesteld die de keuken van Studio/K gedurende het festivalweekend overnemen. Het menu wordt zoveel mogelijk bereid met lokale seizoensproducten maar is voor alles: extreem lekker.
Eergisteren brachten wij de gratis evenementen op de Food Film Festival-zaterdag al onder je aandacht. Vandaag aandacht voor de uitstekende FFF-zondag, met een college van Teun van de Keuken (o.a. Keuringsdienst van Waarde), een smakelijk kinderprogramma en een niet te missen key note van de inspirerende voedselactiviste Vandana Shiva.
Het Food Film Festival wil dat mensen bewustere keuzes maken in wat zij eten. Daarom worden er tijdens het festivalweekend verscheidene evenementen georganiseerd waarin publiek kan luisteren, meepraten en meedoen. Gratis, want iedereen moet het kunnen horen.
Het Food Film Festival heeft de dag van de Provinciale Statenverkiezing aangegrepen om te stemmen voor een beter voedselsysteem. Samen met de YFM organiseerde het FFF midden op het Spui in Amsterdam een gratis guerrilla-lunch voor toevallige voorbijgangers en sympathisanten.
Vandaag om 12:00 uur zal de online kaartverkoop voor het Food Film Festival starten. Het is vanaf dan mogelijk om tickets te bestellen via iDeal of creditcard. Er zijn allerlei kortingen voor studenten, YFM- en Slow Food leden, CJP'ers en 65+ pashouders. Cineville is zelfs helemaal gratis. Maar wees er op tijd bij, want op = wel écht op.
Op de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart wordt de Amsterdamse kiezers gevraagd een tweede stem uit te brengen. Niet een stiekeme stem voor of tegen Rutte, maar een stem voor of tegen misstanden in onze voedselindustrie. Kom ook, stem en eet mee!
Tijdens het Food Film Festival zijn niet alleen films over eten te zien. Ontwerpers Mieke Cuppen en Linde Freya presenteren er hun expositie "Stills & Structures; een interpretatie van glaswerk en vreemd voedsel". Een fotoserie over voedsel op de grens van design en kunst .
Naar aanleiding van de speelfilm Bottle Shock geeft wijnschrijver Harold
Hamersma tijdens het Food Film Festival een fijne wijnproeverij waar je
Nieuwe- en Oude Wereldwijnen op hun merites kunt leren beoordelen. Want
wat is een goede maaltijd zonder een goed glas wijn?
Vrijdag aanstaande vindt in het Compagnietheater in Amsterdam als
voorproefje voor het FFF de tweede editie van GreenDocs
plaats. Deze documentaire- en debatavond van de UvA behandelt onderwerpen die betrekking hebben op het verduurzamen van de maatschappij. Dit keer: ‘De
toekomst van ons voedsel’.
Gister meldden we al dat het Food Film Festival naast 'food films' ook 'food kunst' brengt. Vandaag kunnen we daaraan de podiumkunsten toevoegen. De Eet-O-Theek zal bezoekers trakteren op een theatrale smaakervaring die alle zintuigen prikkelt. Een uniek eet-muziek-theater-concept in een mobiele installatie.
Nergens wordt globalisering duidelijker zichtbaar dan op ons bord. Bananen uit Nicaragua, boontjes uit Kenia en de kaas op onze boterham wordt gemaakt door koeien die gevoerd worden met Zuid-Amerikaanse soja. En zit er eigenlijk wel een keurmerk op die chocoladereep waarmee we 's avonds voor de TV kruipen om Boer zoekt Vrouw te kijken?
Dit keer geen college over wereldvoedselproblematiek of een pleidooi voor nieuwe spijswetten. Louise Fresco is naast hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de UvA, voedselexpert en auteur, namelijk ook een enorme filmfanaat.
Uitverkocht op IDFA, maar gelukkig te zien bij het FFF. Met plezier kunnen we aankondigen dat de film El Bulli – Cooking in Progress te zien zal zijn op het Food Film Festival. De film geeft een kijkje in de keuken van Ferran Adrià, de beste chef ter wereld.
In navolging van steden als New York, Londen en Bologna krijgt ook Amsterdam in 2011 een Food Film Festival. Op 18,19 en 20 maart staat in Studio/K in Amsterdam voedsel centraal. Het eerste Nederlandse Food Film Festival is een initiatief van Youth Food Movement Nederland.
De fotografie die gebruikt wordt als beeldmerk voor het Food Film Festival is afkomstig van Cuppen & Spierings. Een samenwerking van ontwerpstudio's eat!LOLA en Mieke Cuppen waarbij passie voor food en design samenkomen in verrassende concepten, recepten en styling.
Het Food Film Festival is voor de eerste editie in 2011 een samenwerking aangegaan met Studio/K. Deze samenwerking gaat verder dan alleen het bieden van de locatie. De beide organisaties werken nauw samen om het festival tot een succes te maken.