Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Food

Het Food Film Festival gaat natuurlijk eigenlijk maar over één ding: eten. Daar kun je net zo lang films over kijken als je zelf wil, je kunt er debatten over voeren, je kunt naar slimme mensen luisteren die er wat over zeggen, naar kunst kijken en wat al niet meer, maar uiteindelijk krijg je honger. Het Food Film Festival zou haar naam geen eer aan doen als we daar niet aan hadden gedacht. Gedurende het hele weekend nemen de chefs van de Youth Food Movement (YFM - zie het kopje hieronder) de keuken van Studio/K over om iedereen die trek heeft te voorzien van een heerlijke lunch of diner.

Chefs
Samuel Levie, oprichter van de Youth Food Movment Nederland deed speciaal voor het Food Film Festival een beroep op een aantal bevriende topchefs. Jamie Pike en Oliver Rowe vormen bijvoorbeeld het hele weekend het duo Jamie & Oliver. Jamie runt in het dagelijks leven The Canteen in Bristol en Oliver ´Ollie´ Rowe bezat een restaurant in Londen dat tenminste 80% van de benodigde ingrediĆ«nten uit de directe omgeving betrok. Hij is ook bekend van het BBC-prorgramma The Urban Chef.

Jamie & Oliver krijgen steun van Joris Bijdendijk. Joris is een veelbelovende jonge chef die speciaal voor het Food Film Festival tijd heeft vrijgemaakt van zijn werk in een toprestaurant in Frankrijk. Eerder werkte hij werkte onder andere bij Ron Blaauw en op dit moment is hij werkzaam in Le Jardin des Sens (2 sterren), het restaurant van de beroemde gebroeders Pourcel in Montpellier. Joris is daarnaast ook één van de drie chefs die de workshop Koken met Sterrenchefs geeft, samen met Gilbert Kolff en Benjamin Darnaud.

Menu
De Youth Food Movement en het Food Film Festival staan voor een beter voedselsysteem. Dat betekent minder weggooien en meer eten wat lokaal beschikbaar. Elke dag zullen daarom de beste, zoveel mogelijk lokale producten worden gekozen om een uitgebreid menu samen te stellen. Het exacte menu wordt daarom nog bekend gemaakt. Om een tipje van de sluier op te lichten: in ieder geval wordt er een heerlijke bietensoep, een vis chowder, een vegetarische tajine met couscous en zelfgemaakte worst van Brandt & Levie geserveerd. Voor de details moet je komen proeven in het restaurant. Een gegarandeerd smakenfestijn wat je niet wilt missen.

Joris Bijdendijk


Jasja Oosterberg en Gilbert Kolff tijdens een YFM Eat-In
Youth Food Movement in de keuken
Tijdens het Food Film Festival zal eten worden geserveerd dat zoveel mogelijk past in de YFM gedachte. De ingrediĆ«nten zijn zoveel mogelijk in het seizoen en lokaal en met respect voor mens, dier en milieu geproduceerd. Samuel Levie, Joris Bijdendijk en Oliver Rowe hebben het menu samengesteld op deze gronden. Omdat er veel mensen te eten moet worden gegeven is er gekozen voor een eenvoudig maar interessant menu. Eén van de grootste zonden van de moderne westerse samenleving is de enorme hoeveelheid goed voedsel die wordt weggegooid (zie de film Taste the Waste). Er zal dus hard worden gewerkt om in het FFF-restaurant zo min mogelijk verloren te laten gaan. Dit alles gaat natuurlijk op geen enkele manier ten koste van de smaak en kwaliteit van het eten. Want het allerbelangrijkste is dat mensen blijven genieten van eten en zelfs méér gaan genieten, juist doordat ze er bewust mee omgaan.

Het Food Film Festival werd bedacht door mensen van de YFM, een netwerk van jonge boeren, koks, voedselproducenten, bestuurders, journalisten, reclamemakers en andere studenten en jonge professionals die een passie hebben voor goed eten. Deze mensen gaan de komende jaren in meer of mindere mate invloed uitoefenen op het voedselsysteem en daarom biedt de YFM hen een platform om contacten, inspiratie en ideeƫn op te doen zodat dat systeem beter gaat worden. De YFM is de jongerentak van Slow Food, een organisatie die staat voor good, clean and fair die in Italiƫ werd opgericht als reactie op fast food. Net als Slow Food is ook de YFM een internationale beweging met een rijk netwerk.

Openingstijden restaurant:
Vrijdag vanaf 17:00
Zaterdag en zondag van 11:00 tot 22:00.
Er kan niet gereserveerd worden.